„Abbahagyhatná ezt a zöld idétlenkedést” – nagyon kiosztották Áder Jánost

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a makói Hagymaházban 2019. május 14-én.
Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a makói Hagymaházban 2019. május 14-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János nemrég a Kossuth Rádió műsorában próbálta megmagyarázni, hogy annak ellenére, hogy a magyar kormány megvétózta az uniós klímavédelmi javaslatot, hazánk „jó irányba halad” a környezetvédelem terén.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője Facebook-oldalán tette rendben a köztársasági elnököt, mint írja,

Áder jobban is felkészülhetne az interjúira, mert több dologban is téved.

Azzal kapcsolatban például, hogy „Magyarország teljesíteni fogja a 2030-as klímavédelmi vállalásait”, Jávor rámutat: 2030-ra nincsenek is kötelező tagállami célok, amiket teljesíthetnénk, helyette Nemzeti Energia- és Klímatervek vannak, de az Európai Bizottság szerint a magyar terv minden elemében problémás, elfogadhatatlanul alacsony benne a megújuló energiaforrások tervezett részaránya, és szinte minden gyakorlati elképzelés felületes és kidolgozatlan.

A Párbeszéd politikusa szerint Áder előszeretettel hasonlítja össze Magyarország szén-dioxid-kibocsátását a mintaországként emlegetett Dániáéval, csakhogy nálunk azért csökkent ideiglenesen ez a mennyiség, mert időközben összeomlott a szocialista nehézipar.

„Legalább ön abbahagyhatná ezt a zöld idétlenkedést. A valóságban önt nem lehet megkülönböztetni Németh Szilárdtól. Talán annyiban, hogy pacal helyett halászlét főz. A többi egységes, tömbszerű sötétség”

– zárja hosszú posztját Jávor arról, hogy korábban ártalmatlan témának tűnt a környezetvédelem Áder számára, ahol „elbábozza, hogy csinál valamit a kormány gyalázatos törvényeinek aláírásán túl”, de mára komolyabbra fordult a helyzet, és „a klímaváltozás a csendes parkolópálya helyett az egyik legégetőbb politikai témává vált világszerte”.

Kapcsolódó hírek