Szijjártó: hatalmas rezsiköltség-emelkedéssel járna, ha Magyarország vállalná a klímasemlegességi célkitűzést

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában magyarázott, ahol a klímaváltozás elleni küzdelem is szóba került.

A külgazdasági és külügyminiszter mindenkit megnyugtatott, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem sikere Magyarországnak is fontos, ezért az ország betartja a vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

Az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás tekintetében Magyarország negyven százalékkal jobban áll, mint a „klímaellenes küzdelem bajnokaként beállított Németország”, 2030-ra pedig a magyar áramtermelés mintegy 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz – közölte a miniszter.

A 2050-es európai uniós klímasemlegességi célkitűzésről azt mondta, hogy óriási kiadásokkal járna és hatalmas kockázatokat hordozna az európai gazdaság számára, és egyelőre nem látszik, hogy a kiadásokat milyen forrásokból finanszíroznák. Megjegyezte azt is:

Magyarország azért sem támogatja, hogy 2050-re tegyenek vállalásokat, mert azok itthon 30-40 százalékos rezsiköltség-emelkedéssel járnának.

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának tanácskozásán, amelyen az éghajlattal összefüggő katasztrófák nemzetközi békére és biztonságra gyakorolt hatásainak kezeléséről egyeztetnek 2019. január 25-én. (MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Kapcsolódó hírek