A megismételt választáson is vereséget szenvedett Isztambulban Erdogan embere

A török elnök pártja 15 év után először veszíti el a legnépesebb város vezetését.

A megismételt választáson is vereséget szenvedett Isztambulban Erdogan embere
Fotó: MTI/Anadolu

Elismerte vereségét vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választás kormánypárti indulója, Binali Yildirim volt kormányfő. Ellenzéki kihívója, Ekrem Imamoglu szerint az eredménnyel „új fejezet kezdődik” Isztambul életében.

Az Anadolu török állami hírügynökség által, a szavazatok 99,37 százalékos feldolgozottságánál közölt adatok alapján

Imamoglu 54,03 százalékkal vezet Yildirim előtt, aki 45,09 százalékon áll.

Yildirim beszédében elismerte, hogy jelen állás szerint Imamoglu vezet. Egyúttal gratulált vetélytársának és sok sikert kívánt neki a főpolgármesteri munkájához. Kiemelte: a voksolás rámutatott, hogy a demokrácia kifogástalanul működik Törökországban.

Imamoglu nyilvános felszólalásában hangsúlyozta: a szavazás hozzájárult az ország demokratizálódási folyamatához. Híveinek köszönetet mondva kijelentette: az egész világ szeme láttára védtétek meg Törökország becsületét.

Egyszer már nyert az ellenzék

A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette a főpolgármester-választás eredményét.

A legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Imamoglu akkor mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzte Yildirimet.

A kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazást vasárnap nem rendezték meg újra.

A mostani eredmény alapján úgy tűnik, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszíti el a legnépesebb város vezetését.

Imamoglu a márciusinál nagyobb arányú előnye igazolni látszik a közvélemény-kutatások előrejelzéseit.

Kapcsolódó hírek