Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Ezek ma a legnagyobb hiányszakmák Magyarországon

Az alacsony munkabér miatt sokan lelépnek.

A versenyszférában a mérnöki tevékenységnél, az ipari ágazaton belül a fizikai munkát igénylő állásokban, a közszférában pedig az orvos, a szakápoló és a közegészségügyi szakértői pozícióban van a legnagyobb munkaerőhiány – derül ki a Szent István Egyetem kutatásából, amelyet a BDO Magyarország támogatott.

A közel 200 vállalat és intézmény bevonásával tavaly év végén lefolytatott felmérésben a megkérdezettek köre lefedte az ipar, a kereskedelem, a pénzügyi szektor, az informatika, a szolgáltatás és a közigazgatás területét. A válaszadó cégek között legnagyobb részt, 22,9 százalékot az 1000 embernél többet foglalkoztató cégek képviseltek.

A munkaerőhiány kialakulását minden munkakörben több tényező befolyásolja, de eltérő mértékben – mutatnak rá az elemzésben. Az átlagbérek folyamatos és gyors emelkedése ellenére

a legtöbb nehezen betölthető munkakörben fontos tényező az alacsony kínált munkabér.

Ugyanakkor a fizikai dolgozóknál a külföldi kivándorlás jelenti a legnagyobb problémát. A versenyszférában a konkurens cégek, míg a közszférában a versenyszféra elszívó hatását említették a legtöbben.

A válaszadók szerint a kormány a leghatékonyabban a bértámogatási rendszer kiterjesztésével, az adózási és járulékrendszer átalakításával, valamint különféle lakhatási támogatások (építés, munkásszállás, albérlet) alkalmazásával léphetne fel a munkaerőhiány ellen.