Belföld

Magyar Péter kitette az ATV szektásainak nevét, szerinte összejátszhat a csatorna a Megafonnal

Bűnügy

Megöltek egy férfit egy miskolci áruház parkolójában

Baleset

Gyerekeket szállító busz borult árokba Kőszegnél, sok sérült

Orbán: tiszteletet parancsoló győzelmet arattunk

Tiszteletet parancsoló győzelemként jellemezte a Fidesz-KDNP EP-választási eredményét Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió propagandarádió műsorában.

A miniszterelnök úgy értelmezte: a tiszteletet az is mutatja, hogy nem volt olyan tagállami vezető, aki ne tartotta volna fontosnak, hogy személyesen gratuláljon neki a választási győzelemhez.

Érdekes, hogy mégsem törtek előre a szélsőségesek

„A magyar emberek az EP-választáson kikövetelték maguknak a tiszteletet, és ezt meg is kapták” – magyarázta el, hogy miről szavaztunk. Érdekesnek, tanulságosnak nevezte továbbá, hogy „a Soros-féle alapítványi rendszer, civil szervezetek, liberális médiahálózat” által támadott országok vezető pártjai szerepeltek a legsikeresebben az EP-választáson.

A Fidesz-KDNP eredményét úgy kommentálta: egy listás választáson 50 százaléknál többet kapni közel van a csodához. Azt ígérte, a bizalommal, amit kaptak, jól fognak sáfárkodni.

Azt is megjegyezte, hogy az EP-választás néhány kormányt elsöpört, például a britet, az osztrákot (valójában egy olyan korrupciós botrány söpörte el, ami Magyarországon mindennapos lehetne – a szerk.), Görögországban is előre hozott választás lesz, és arra számít, hogy „még egy-két kormány térde megbicsaklik majd a következő egy-két hétben, amikor értékelik az eredményeket”.

Ellenzék? Jól van az úgy.

A hazai ellenzék EP-választási szereplésével kapcsolatban gratulált nekik az eredményhez, úgy fogalmazott, „jól van ez így”. Megismételte: a kampányban érezte, hogy az emberek elégedetlenek az ellenzékkel.

Az ellenzéken belül olyan erők kaptak most nagyobb támogatást – mondta -, amelyekkel már „birkózott” eleget az elmúlt 30 évben, miattuk hívták vissza a Fidesz-KDNP-t 2010-ben, a 2002-2010 között kormányzók ugyanis tönkretették az országot – mesélte jótékonyan elhallgatva, hogy közben volt egy gazdasági világválság is.

Ha lassul a gazdaság, az Európa miatt lesz

A szerdai kormányülésen elfogadott gazdaságvédelmi akciótervre rátérve a kormányfő kifejtette, két okból volt szükség az intézkedésre: egyrészt mert a magyar gazdasági gyorsulás egy lassuló európai gazdasági térben történik, és ez utóbbi biztosan hatni fog Magyarországra, ezért a magyar növekedési potenciál fenntartásához szükséges néhány változtatás. Másrészt Brüsszelben rendre születnek olyan gazdasági döntések – tette hozzá -, amelyek kifejezetten előnytelenek a magyar gazdaságnak, ezek miatt is kell az akcióterv.

Arról is beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van a legmodernebb technológiát is magában foglaló külföldi beruházásokra, mert aki kimarad az ilyen versenyből, az hátrányba kerül.

Megrázza az ilyesmi

A Dunán szerdán elsüllyedt – dél-koreai utasokat szállító – hajó tragédiájáról Orbán Viktor úgy fogalmazott: „megrázza az embert az ilyesmi, mert mégiscsak egy olyan baleset történt, ahol az utasoknak a túlélésre szinte semmi esélyük nem volt”. A miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak, amit személyesen is megtett, amikor telefonon beszélt Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Az ügyben mindenre kiterjedő, szigorú, alapos vizsgálatot kért a hatóságoktól, „pontosan akarjuk tudni, mi és miért történt”, a vizsgálat eredményéről pedig a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják.

Ez is érdekelhet: Elhagyta Budapestet a Hableánnyal ütköző szállodahajó

Kapcsolódó hírek

Bejelentette Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet

Vitézy Dávid új választást szeretett volna két kerületben, ahol nagyon kikapott

Orbán Viktor megnémult

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Orbán megjelent a dabasiaknak, és bejelentette az Egymillió Találkozás Napját

Ilonka néni bicskával várta Orbán Viktort

Orbán Viktor az egybiteseknek guruló dollározott, Magyar Péter lecsapta a magas labdát

Orbán Viktor már szavazott, és vasárnap is kampányol

Orbán most, hogy vége a választásnak, elismerte: semmi sem kötelezi Magyarországot külföldi katonai akcióra

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!