Lévy: Orbán Viktor a legfelháborítóbb gazember

Lévy: Orbán Viktor a legfelháborítóbb gazember
Fotó: Facebook/Bernard-Henri Lévy

Looking for Europe – Keressük Európát címmel monodrámát adott elő április 10-én Bernard-Henri Lévy francia filozófus Budapesten, a Belvárosi Színházban, melyben élesen kritizálta Orbán Viktort.

A hvg.hu beszámolója szerint Lévy – akit előzőleg Orbán kávézni hívott – a darab szerint egy szarajevói hotelszobában járkál, beszédet készül tartani Európáról, a közönség pedig a belső monológját hallhatja. A filozófus szerint Európa ugyanolyan rossz lelki állapotban van, mint huszonöt éve, a boszniai polgárháború idején, félő, hogy a történelem megismétli önmagát.

„Orbán Viktor a legfelháborítóbb gazember”

– vélekedett Lévy, amikor a kontinens helyzetéről, a szélsőséges populizmus térnyeréséről értekezett.

A hvg.hu emlékeztet: a magyar miniszterelnök kritikusa 30 éve is találkozott már Orbánnal, aki akkor még a liberalizmus élharcosa volt, de mostanra

a politika Anakin Skywalkereként átállt a sötét oldalra és Putyinnal parolázik, zsarnoksággá zülleszti azt, amit illiberális demokráciának nevez, de semmi köze a demokráciához.

A darab és a filozófus fő üzenete az, hogy Európa nem Orbán, Le Pen, Salvini és Kaczynski Európája, hanem Göncz, Havel, Walesa, Kant, Kertész Imre, Mozart, Picasso és Dante Európája.

Kapcsolódó hírek