Kivégeztethette Kim Dzsongun a követét, aki a Trumppal való találkozóját szervezte

Sajtóinformációk szerint kivégezték Észak-Koreában Kim Hjokcsolt, azt a követet, aki összehozta a februári Kim Dzsongun-Donald Trump találkozót, és amely végül eredmény nélkül zárult.

A Vietnamban lezajlott tárgyalásokon az észak-koreai vezető azt szerette volna elérni, hogy Trump oldja fel országa atomprogramja miatti legszigorúbb szankcióit, ez viszont nem jött össze.

Az Index a legnagyobb, egymilliós példányszámú dél-koreai napilap, a The Chosun Ilbo nyomán azt írja, a tárgyalás kudarcáért négy diplomata fizetett az életével, több embert pedig munkatáborba küldtek. Úgy tudni, a legtöbben Hjokcsol stábjában dolgoztak,

egyikük álíltólag egy tolmács volt, aki Kim Dzsongun szerint félrefordíthatott valamit.

Az USA-ba delegált Kim Hjokcsolról úgy tudni, a vád szerint nem mérte fel megfelelően az amerikaiak álláspontját, viszont kémkedett azzal, hogy elárulta Kim szándékait az imperialistáknak.

A kivégzés híre kapcsán a Reuters arról írt, hivatalos, észak-koreai bejelentés még nem érkezett az ügyben. A hírügynökség megjegyzi: korábban volt már arra is példa, hogy Észak-Korea azt kommunikálta, hogy súlyos büntetést mért egy diplomatára, aztán később kiderült, hogy más személyazonossággal, épen és egészségesen él.

Kapcsolódó hírek