Dunai hajóbaleset: megszólalt egy ügyvéd a kártérítés kapcsán

Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án.
Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kártérítési ügyekben úgy kell átalakítani a magyar szabályozást, hogy többet számítson az emberélet – mondta péntek reggel az M1-en Rónai Péter Egyesült Államokban élő magyar származású ügyvéd, aki a 2010-es, úgynevezett kacsahajó-baleset áldozatait képviselte.

Az ügyvéd a szerda este a Dunán elsüllyedt Hableány turistahajó kapcsán elmondta, a 2010-ben a philadelphiai Delaware folyóba veszett magyar fiatalok ügyében ötmilliárd forintnyi kártérítést ítéltek meg az Egyesült Államokban, hozzátéve:

ilyen mértékű kártérítésre Magyarországon nem számíthatnak a Hableány áldozatai.

A törvényeket úgy kell megváltoztatni, hogy a cégek komolyan felelősségre vonhatók legyenek az ilyen ügyekben – hangoztatta Rónai Péter. Közölte, a szerda esti hajókatasztrófa ügyében tisztázni kell, hogy a Viking szállodahajó azóta őrizetbe vett ukrán származású kapitánya hibázott-e, mert ilyenkor a hajót üzemeltető cég nem vonható felelősségre.

Ezek is érdekelhetnek