Megszólalt a szállodahajó kapitánya

Virágok és mécsesek a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én.
Virágok és mécsesek a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tagadja, hogy szabályt szegett volna a szállodahajó kapitánya, akit a szerdai dunai hajóbalesettel összefüggésben őrizetbe vettek, majd gyanúsítottként hallgattak ki és indítványozták letartóztatását – közölte a férfi ügyvédje.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányának ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs megerősítette, hogy védencüket csütörtökön őrizetbe vették a rendőrök.

Védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.

Az ügyvéd közleményében úgy értékelt, a nyomozóhatóság részéről a gyanúsítás „idő előtti, jelenleg nem több egy elméletnél, az alapos gyanúhoz szükséges bizonyosság nem áll rendelkezésre a ténybeli információk alapján”. Ilyen, az alapos gyanút megalapozó megállapítás akkor tehető, ha már megvannak a szakértői vélemények; most viszont a szakértők kirendelése még csak folyamatban van – jegyezte meg.

Azt is írta, védencük 44 éve hajóvezető, a „Duna egyik legtapasztaltabb hajóvezetője”, balesetet soha nem okozott, hozzátéve:

a férfit megrendítette a baleset következménye, sajnálja, hogy a baleset elkerülésére nem volt módja, az áldozatok hozzátartozóinak részvétét fejezi ki.

Kapcsolódó hírek