Baleset

Megtalálták a verőcei tragédia negyedik áldozatát

Bulvár

Hadházy: Orbán Ráhel 13 millió forintos karórát és 1 milliós szoknyát viselt

Belföld

Rendesen betojhattak: Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten

Megszólalt a hajózási szövetség: ez állhat a dunai hajótragédia hátterében

Rendőrök egy áldozat holtteste mellett a budai rakparton, a Várkert bazár előtt 2019. május 29-én este.
Rendőrök egy áldozat holtteste mellett a budai rakparton, a Várkert bazár előtt 2019. május 29-én este. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Hetvenöt éve nem volt olyan súlyos hajóbaleset Magyarországon, mint a szerda esti

– mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek, hozzátéve, másfél éve pont ugyanott ütközött egy séta- és egy szállodahajó, ahol a Hableányt érte baleset.

Horváth szerint

egyértelműen emberi hiba állhatott a legalább hét halálos áldozatot követelő baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását.

Szerinte szerda este nem voltak olyan rosszak a látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását.

A főtitkár szerint a 33 dél-koreai turistát szállító Hableány, melynek fedélzetén egy 6 éves gyermek volt a legfiatalabb utas, komoly sérülést szenvedhetett. Nagyon gyorsan elsüllyedt, így feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállódahajó. Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom – tette hozzá.

Horváth szerint a baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd, hiszen a hajók mozgását egy „külső feketedoboz” rögzíti. Ez azt jelenti, hogy

a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!