Baleset

Halálos hajóbaleset Verőcénél: két holttestet megtaláltak, öt embert még keresnek

Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Bulvár

Hadházy: Orbán Ráhel 13 millió forintos karórát és 1 milliós szoknyát viselt

Orbán Viktor: folyton ellenszélben haladok

Orbán Viktor: folyton ellenszélben haladok
Fotó: Népszava/Molnár Ádám

„Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok”

– panaszolta a vele interjút készítő német Bildnek Orbán Viktor, akinek úgy tűnik, a tavaly ősszel összelopott felajánlott 476 sajtóterméket tömörítő fideszes médiakonglomerátum, a KESMA sem elég hátszél.

A magyar miniszterelnök mindezt a sajtószabadság helyzetéről szólva jegyezte meg, merthogy őt állítólag a média minden felületén élesen kritizálják. A KESMA mellett arról is megfeledkezett, hogy a közel százmilliárd forintból működő „közmédia” is a kormány propagandáját tolja, és hogy Panamában is nagyobb sajtószabadság van, mint hazánkban.

Az év politikai botrányába keveredett Heinz-Christian Strachéról azt mondta, a politikus „elfogadhatatlan” kijelentéseket tett. Orbán a volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökének lemondását úgy magyarázta, hogy egy politikus számára a legfontosabb az emberek bizalma, Strache pedig elveszítette ezt a bizalmat. Ugyanakkor hozzáfűzte, „az osztrák belpolitikába semmilyen módon nem kívánunk beleszólni, erről az osztrák választóknak kell dönteniük”.

Az EP-választás kapcsán is faggatta Orbánt a Bild. A magyar miniszterelnök elmondta, mindent megtesz az Európai Néppárt sikeréért (ahol felfüggesztették a Fidesz tagságát a gyalázkodó plakátkampány miatt), utána viszont Orbán szerint vita lesz az irányvonalról. Hozzátette, még mindig politikai otthonának tekinti az EPP-t, ugyanakkor a szélsőjobbos – korábban ifjú kommunista – Salvinit lobogtatta jó példaként, ezért

a választás utáni időben semmilyen szövetséget nem kellene kizárni.

Manfred Weberről Orbán úgy tudja, „gyenge vezető”, és ugyan „becsületes ember, de nem hajlandó a saját értékeiért küzdeni”, hanem csupán „igazodik” és „már nem konzervatív politikus”. Egyelőre nem kívánta megnevezni, hogy Manfred Weber helyett kit támogatnak majd.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!