2580 milliárd forintot öntött Magyarországra az Európai Unió

A Magyarországnak járó uniós források 32 százalékát már lehívta a kormány a 2014-2020-as uniós ciklusban, mely meghaladja az EU-s átlagot.

Hazánk az évtized végéig 29,64 milliárd euróból gazdálkodhat, ebből 4,63 milliárd a nemzeti önrész, az Európai Unió pedig további 25,01 milliárd eurót ad. Az Európai Bizottság a rá eső részből

eddig 8,08 milliárd eurót, több mint 2580 milliárd forintot folyósított

– összesítette a bizottság adatait a Világgazdaság.

Megjegyzik, ezzel az aránnyal Magyarország a 12. helyen áll a 2004-ben csatlakozottak tagokat tekintve, ami élmezőnynek minősül. Hazánk előtt csak Ciprus, Észtország és Litvánia jár, Lengyelország, Lettország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország és Málta pedig csak utánunk következik, ami a lehívott támogatásokat illeti.

Hazánk az hírhedt Elios-botrány számláit – a tervekkel ellentétben – már nem fizetteti ki az EU-val. A Tiborcz István egykori cégének, az Eliosnak a számláit hivatalosan „túlvállalás” miatt nem küldik ki Brüsszelbe Orbánék, valójában azonban a háttérben az lehet, hogy a kormány inkább meg sem próbálja bizonyítani az Uniónak a minden jel szerint szétcsalt-szétlopott projekt rendben létét.

Kapcsolódó hírek