Így csinált a szinte semmiből rettenetes migránskaravánt a propagandamédia

Haditudósítást imitáló közmédiás bejelentkezés a szaloniki táborból.
Haditudósítást imitáló közmédiás bejelentkezés a szaloniki táborból.

Március 28-án a kormányközeli Migrációkutató Intézet „tanulmányának” szemlézésével indult a legújabb fideszes riogatókampány, miszerint 40 ezer szír migráns tervezi, hogy a következő hetekben útnak indul Törökországból és Görögországból Németországba, és útjukat a közösségi médiában szervezik. A propaganda el is nevezte a teóriát „migránskaravánnak”, hogy aztán a kormányzati agymosodák napokon keresztül mást se harsogjanak, mint hogy JÖNNEK!

A valóság ezzel szemben az volt,

szedte össze a 444.hu egy hosszú cikkben – hogy valakik álhírekkel felültettek néhány száz menekültet, akiknek különféle Facebook-csoportokban azt állították, hogy rövid időre megnyílik a török-görög illetve a görög-albán és a görög-macedón határ, és majd elindulhatnak Németország felé.

Ez természetesen nem volt igaz, és a posztok mostanra el is tűntek. Ettől függetlenül április 4-én több száz menekült próbált Athénban az észak felé tartó vonatokra szállni a hamis ígéret hatására, de a rendőrök megakadályozták őket ebben.

Április 5-től aztán a Szaloniki melletti menekülttábor közelében gyűlt össze mintegy 600 menekült, akik az álhírekben beígért buszokat várták, és ott is éjszakáztak. Értük is rendőrök jöttek, és mivel néhányan ellenálltak, könnygázt is bevetettek. Az itt összegyűltek többsége másnap visszament a kijelölt szálláshelyére, aki pedig még április 7-én is várta a nemlétező buszokat, elvitték a rendőrök.

Érdekesség, hogy ezekben a napokban

miközben a magyar lakájmédia napi 3-4 hírt is gyártott a rettenetes „migránskaravánról”, még a görög lapok is csak egy-egy hírt szenteltek a témának

– valójában ennyire volt ugyanis rendkívüli, ami történt.

Hasonló furcsaságként a 444.hu megjegyzi, hogy egy nappal a Migrációkutató Intézet ominózus „elemzése” előtt a magyar kormány már biztosan tudhatott a „migránskaravánnal” kapcsolatos hírekről diplomáciai forrásokból. Az álhírekkel felheccelt menekültek ügye ugyanis téma volt az EU-s képviseletvezetők március 27-i brüsszeli tárgyalásán. Csakhogy török és görög oldalról már akkor is azt mondták: nincs baj, urai a helyzetnek.

Kapcsolódó hírek