Áremelés jöhet a húsiparban, nyugtatják a fogyasztókat

A költségnövekedés miatt átadásiár-emelésre készülnek a húsipari cégek, melyet a túlélés érdekében lépnek meg az iparág szereplői – írja a Világgazdaság Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke nyomán.

A gazdasági lap nyomtatott számában olvasható teljes cikket a hvg.hu szemlézte, eszerint az elnök azzal indokolt, hogy

a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, a csomagolóanyag is, az élősertés ára pedig 30 százalékkal emelkedett a Kínában pusztító sertéspestis miatt.

Éder arról is beszélt, hogy az EU-átlagár csaknem három éve szinte folyamatosan sokkal magasabb, mint a világpiacon jelentős tényezőként szereplő országok árai, vagyis a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, ezért empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.

Pörög az infláció: van olyan élelmiszer, ami 85%-kal kerül többe, mint egy éve

Elszabaduló árak: ezekkel a trükkökkel okosan vásárolhatsz a boltokban

Nagy Márton úgy tudja, az árréstop máris 16 százalékos áresést hozott

Itt az árrésstop eredménye: korlátozást vezetett be számos áruházlánc

Kiakadt a népszerű kínai szakács, a magyar kormány már az étteremláncát veszélyezteti

Újabb kudarcos számok: tavalyhoz mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés júniusban