A költségnövekedés miatt átadásiár-emelésre készülnek a húsipari cégek, melyet a túlélés érdekében lépnek meg az iparág szereplői – írja a Világgazdaság Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke nyomán.
A gazdasági lap nyomtatott számában olvasható teljes cikket a hvg.hu szemlézte, eszerint az elnök azzal indokolt, hogy
a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, a csomagolóanyag is, az élősertés ára pedig 30 százalékkal emelkedett a Kínában pusztító sertéspestis miatt.
Éder arról is beszélt, hogy az EU-átlagár csaknem három éve szinte folyamatosan sokkal magasabb, mint a világpiacon jelentős tényezőként szereplő országok árai, vagyis a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, ezért empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.