Belföld

Szorul a hurok Sulyok Tamás nyakán: kezdeményezik a menesztését

Sport

Molesztálásról, „suttyó alkesz” edzőről írt a többszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, azonnal reagált a szövetség

Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Alkotmánybíróság: rendben volt a rabszolgatörvény elfogadása körüli perpatvar

Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezetõ lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én.
Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezetõ lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem állapítható meg közjogi érvénytelenség a rabszolgatörvény tavaly decemberi elfogadása, valamint a közigazgatási bíróságokról szóló törvény kapcsán – mondta ki az Alkotmánybíróság kedden, nyilvános ülésen kihirdetett határozatában.

Ellenzéki parlamenti képviselők fordultak az Ab-hez azzal, hogy a testület semmisítse meg a két törvény december 12-én elfogadott rendelkezéseit, mert azok elfogadásának körülményei szerintük házszabályba és alaptörvénybe ütközőek voltak, így közjogilag érvénytelenek.

Az indítványban arra hivatkoztak, hogy az Országgyűlés elnöke és a levezető elnök nem a pulpitusról vezette az ülést, a szolgálatban lévő jegyzők közül egyik sem tartozott ellenzéki képviselőcsoporthoz, továbbá a szavazási rendszer kártya nélküli üzemmódban működött.

Az Alkotmánybíróság megmagyarázta

Az Ab indítványokat elutasító döntésének indoklásában egyrészt azt emelte ki, hogy a szavazások kifogásolt körülményei nyomán nem sérültek garanciális szabályok, másfelől pedig arra mutatott rá, hogy a képviselők felelősek azért, hogy megfeleljenek – a többi között a személyes közreműködésre vonatkozó – elvárásoknak.

Felidézték, az Országgyűlés 2018. december 12-i ülésnapján ellenzéki és független képviselők az utat elállva lehetetlenné tették a feljutást az elnöki emelvényre. A házszabályi rendelkezések szövegéből azonban az Alkotmánybíróság szerint nem következik, hogy az ülés csak az elnöki székből vezethető.

Kapcsolódó hírek

Nyílik az ország első Primark üzlete, már megvan a dátum

Tragédia Kiskunmajsa közelében: egy fiatal férfi az áldozat

Elkaszálta az ellenzék népszavazását az Alkotmánybíróság

Tárgyalás nélkül ítéltetne el három embert az ügyészség, akik a rabszolgatörvény ellen tüntettek

Alkotmánybíró lesz Handó Tündéből; a feleség „őrködhet” a férje által írt alkotmány felett

Nagyon kiosztotta egy MSZP-s a Pesti Srácok propagandistáját

Drasztikusan emelné a kormány a katonák túlórakeretét

Rétvári: a baloldal becsapta a magyar pedagógusokat

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki eldobott két tojást a rabszolgatörvény elleni tüntetésen

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!