Baleset

Rettenetes hír: meghalt az Esztergom Rally egyik sérültje, egy kislány – már öt életet követelt a tragédia

Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Májustól igazolni kell a banknál, hogy honnan származnak a milliók

Harta ViktorHarta Viktor
Májustól igazolni kell a banknál, hogy honnan származnak a milliók

Májustól dokumentummal kell igazolni a bankban a 10 millió forint feletti készpénzbefizetésnél a pénz eredetét, 50 milliónál több valuta beváltását pedig öt nappal előtte kérvényezni kell – derül ki a Magyar Nemzeti Bank egy friss tanulmányából.

A jegybank a szigorítást azzal indokolta, hogy ijesztően szaporodnak az elrettentő európai példák a pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási ügyekre vonatkozóan. Nemrég derült ki például, hogy a legnagyobb dán bankban 200 milliárd eurót moshattak tisztára. Az ügybe a Deutsche Bank amerikai leányvállalata is belekeveredett, de Venezuelából az uniós Málta egyik privátbankján keresztük Iránba folyt uszkve 100 millió dollár, megkerülve az USA szankcióit.

Az MNB szerint a nagy összeg származását nem lesz elég a jövőben „üzleti tevékenység” megnevezésével igazolni, hanem péládul

hagyatékátadási végzés, bankszámla-kivonat, ingatlanértékesítés esetén ingatlanhatósági igazolás (ha ilyenek nincsenek, 100 millió forintig egy teljes bizonyító erejű magánokirat is elég, de az ügyfélnek a dokumentumok hiányát is meg kell indokolnia) kell majd hozzá.

Azzal sem lesz majd érdemes trükközni, ha pont 10 millió alatt tartja valaki a készpénzbefizetéseit, hiszen az meg egyből gyanúra ad majd okot.

A jegybank szerint az elmúlt években Magyarországon is évi mintegy 8500 gyanús bejelentést tettek a NAV mellett működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodánál. E jelzések mintegy kétharmada bankoktól származott. Az Iroda és maguk a pénzügyi intézmények ezek nyomán csak 2017-ben 214 esetben függesztették fel ügyletek lebonyolítását, ezzel mintegy ötmilliárd forintnyi gyanús pénz tovább áramlását megakadályozva.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Napok óta zuhan a forint, ismét készülhetünk a 400-410-es euróra

Megszólalt az MNB a Revolut kapcsán, Matolcsyék már megint a neobank körül ólálkodnak: kezdhetnek aggódni az ügyfelek?

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től

A csomagküldésre is kiterjesztené a fóliázós törvényt a kormány

Kiszámolta a KSH: 605 100 forint volt az átlagkereset januárban

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter