Közlekedés

Megszólalt a MÁV, miután az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Bűnügy

Beteg állatok: homokot, kavicsot tömtek egy kisfiú szájába Borsodban, életveszélyes állapotba került

Májustól igazolni kell a banknál, hogy honnan származnak a milliók

Harta ViktorHarta Viktor

Májustól dokumentummal kell igazolni a bankban a 10 millió forint feletti készpénzbefizetésnél a pénz eredetét, 50 milliónál több valuta beváltását pedig öt nappal előtte kérvényezni kell – derül ki a Magyar Nemzeti Bank egy friss tanulmányából.

A jegybank a szigorítást azzal indokolta, hogy ijesztően szaporodnak az elrettentő európai példák a pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási ügyekre vonatkozóan. Nemrég derült ki például, hogy a legnagyobb dán bankban 200 milliárd eurót moshattak tisztára. Az ügybe a Deutsche Bank amerikai leányvállalata is belekeveredett, de Venezuelából az uniós Málta egyik privátbankján keresztük Iránba folyt uszkve 100 millió dollár, megkerülve az USA szankcióit.

Az MNB szerint a nagy összeg származását nem lesz elég a jövőben „üzleti tevékenység” megnevezésével igazolni, hanem péládul

hagyatékátadási végzés, bankszámla-kivonat, ingatlanértékesítés esetén ingatlanhatósági igazolás (ha ilyenek nincsenek, 100 millió forintig egy teljes bizonyító erejű magánokirat is elég, de az ügyfélnek a dokumentumok hiányát is meg kell indokolnia) kell majd hozzá.

Azzal sem lesz majd érdemes trükközni, ha pont 10 millió alatt tartja valaki a készpénzbefizetéseit, hiszen az meg egyből gyanúra ad majd okot.

A jegybank szerint az elmúlt években Magyarországon is évi mintegy 8500 gyanús bejelentést tettek a NAV mellett működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodánál. E jelzések mintegy kétharmada bankoktól származott. Az Iroda és maguk a pénzügyi intézmények ezek nyomán csak 2017-ben 214 esetben függesztették fel ügyletek lebonyolítását, ezzel mintegy ötmilliárd forintnyi gyanús pénz tovább áramlását megakadályozva.

Ezek is érdekelhetnek

Matolcsy Ádám barátja nyerte az apja vezette MNB napelemes közbeszerzését

Orbán, miután az EU legmagasabb inflációját szakította a magyarok nyakába bejelentette, hogy a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát

Újabb történelmi mélyponton a forint: már a 420-at karcolja az euró, de a dollárral szemben is brutális a mai romlás

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Megbüntetett az MNB egy magánszemélyt, mert túl gyorsan adta el a részvényeit a tőzsdén

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től