Újra fotózzák a magyar utakat a Google autói, erre láthatod őket

A Google egyik autója Debrecenben 2018 májusában.
A Google egyik autója Debrecenben 2018 májusában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Google autói szerdától újra elindulnak hét magyar nagyvárosban, hogy a Street View, azaz az utcakép szolgáltatásait frissítsék.

Boros Botond, a Google Magyarország marketingvezetője szerdán egy sajtóbeszélgetésen azt mondta,

Budapest, Székesfehérvár, Győr, Pécs, Szeged, Miskolc és Debrecen teljes utcahálózatát térképezik fel május végéig.

Az alkalmazás 2013 óta működik Magyarországon, azóta többször frissítették, legutóbb tavaly.

Boros elmondta, hogy a Google-térképnek a világon már mintegy egymilliárd felhasználója van, napi szinten 25 millióan használják, a világ több mint 190 országában elérhető. Az utcakép szolgáltatás 88 országban érhető el, és önkéntesen segítik az adatok frissítését és javítását a helyi idegenvezetők, akik 95 millióan vannak világszerte.

Kitért arra is, hogy a Google kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére, az utcaképek elkészítésekor. A képek közzétételét megelőzően az összes felismerhető arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítják.

A fotók kezdetben trekker, majd később egy autó segítségével készülnek. A trekker egy hátizsák formájú, több mint 18 kilogramm súlyú berendezés, amelyre fényképezőgép-rendszert telepítettek. Az ezen található 15 lencse 2,5 másodpercenként rögzít képeket.

Kíváncsian várjuk, hogy ezúttal is készülnek-e olyan, rekeszizmot próbáló fotók, mint amilyet korábban Emődön vagy Zalaegerszegen sikerült lőnie a Google-autónak.

Kapcsolódó hírek