Német igazságügyi miniszter: nem a lakosságot, a magyar kormányt kellene büntetni

Katarina Barley, az SPD EP-listavezetője.
Katarina Barley, az SPD EP-listavezetője. Fotó: Facebook/Katarina Barley

Interjút készített a 444 a Magyarországra érkezett Katarina Barley német igazságügyi miniszterrel, a német szociáldemokrata SPD EP-listavezetőjével, aki azért látogatott hazánkba, hogy civilekkel és ellenzéki politikusokkal egyeztetve tájékozódjon a jogállamiság helyzetéről.

Barley arra a kérdésre, miszerint Magyarország jogállam-e, azt mondta,

„sok aggodalmunk van ezzel kapcsolatban”,

utalva a genderszak törlésére a támogatott képzések közül, valamint a különbíróságok felállítására.

Szerinte a 7-es cikkely alapján elindított eljárás tisztázni fogja, hogy valóban hiányosan működik-e a jogállam Magyarországon. Hangsúlyozta ugyanakkor, nem szabad egyenlőségjelet tenni az itt élő emberek és a kormány közé, hiszen a lakosság egyértelműen Európa-párti.

„Az egyes kormányok nem maradnak hatalmon örökké, és biztos vagyok benne, hogy végül a jogállamiság érvényesíthető lesz”

– fogalmazott.

Arról, hogy az EP megszavazott egy olyan javaslatot, mely szerint jogállamisági feltételekhez is kötnék az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban, úgy vélekedett,

az ehhez hasonló eszközöknél figyelni kell, hogy azok ne a lakosságot érintsék, ne azokat, akiknek ezekre a támogatásokra a legnagyobb szükségük van, hanem a kormányt.

A bevándorlás kapcsán az SPD listavezetője elmondta, ha az embereket kérdezik Németországban, melyek a legfontosabb témák, a nyugdíjak, az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás témája előzi a migráció témáját, viszont ügyes kérdésfelvetéssel ki lehet provokálni azt, hogy a migráció legyen a fő veszélyfaktor a fejekben.

Ezek is érdekelhetnek