Beintett a szakszervezet, újabb sztrájk jöhet a Hankooknál

Nem esett hasra a szakszervezet a Hankook-vezetés szerda délelőtti bejelentésétől, miszerint megszeppenve a hajnali figyelmeztető sztrájktól, átlagosan 13,6 százalékos béremeléssel csillapítanák a kedélyeket.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke az MTI-nek azt mondta, a szerda délutáni sztrájkegyeztetés alapján

komoly esélyt lát az újabb munkabeszüntetésre.

Székely Tamás szerint a cég ajánlata, a „diktátumként végrehajtandó” béremelés éppen azokat a problémákat hozza felszínre, amelyek miatt előzetesen egyeztetni kívántak a cégvezetéssel.

Megjegyezte, hogy

a cég által bejelentett 13,6 százalékos alapbéremelés egy átlagos mérték, a munkavállalók többsége alig tíz százalékot fog kapni.

A vállalat elképzelése szerint személyre szabva, teljesítményértékelés alapján kerül sor a béremelésre, tehát egyfajta „pofapénzt” kapnak, amit igazságtalannak tartanak, ezért kérték a fix béremelést – fűzte hozzá.

Az elnök elmondta, hogy elkezdődött a munkavállalók megkérdezése arról, elégedettek-e az egyoldalú munkáltatói intézkedéssel vagy hajlandóságot mutatnak-e egy újabb sztrájkra. Közölte: pénteken lesz egy utolsó egyeztetés a céggel, de a hétnapos szabály miatt vasárnapig biztosan nem lesz újabb munkabeszüntetés.

Székely szerint a cég béremelési elképzelése miatt jelenleg három követelésükre koncentrálnak:

  • a fix, 18 százalékos alapbéremelésre,
  • a 13. havi bónuszra,
  • továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlék bevezetésére.

A besorolási rendszer és a hűségbónusz rendszer átalakítására később térnének vissza.

Kapcsolódó hírek