Kivonulhat a Spar Magyarországról

A magyar piacról való kivonulással, illetve külföldi – román, ukrán – vendégmunkások alkalmazásával fenyegetőzik a Spar, miután vita lett abból, hogy több szakképzett dolgozójuk esetében nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot alkalmazták alapbérként – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) korábban munkaügyi felügyeleti eljárást kezdeményezett az alapbérek jogszerűtlen megállapítása miatt. A Spar azt mondta, hazugságokat állítanak, és súlyos következményeket helyeztek kilátásba.

Most Bubenkó Csaba, a KDFSZ vezetője arról beszélt, az üzletlánc azt mondta,

amennyiben jogorvoslatot követelnek, és nem állnak le az ügyben, a vélelmezhetően több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc.

Bubenkó hozzátette: állítólag azt is kilátásba helyezték a Spar helyi vezetői, hogy a magyar munkavállalók helyett

majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.

Pál Péter, a KDFSZ jogásza a Magyar Nemzetnek azt mondta, hamarosan kezdődik a munkaügyi felügyeleti eljárás, erről az illetékes kormányhivatal tájékoztatta az ügyvédet.

Pál szerint adóigazgatási hatósági eljárást is kezdeményeznek a NAV-nál a kormányrendeletben előírt garantált bérminimumnál alacsonyabb alapbérek miatt, melyek után vélhetően nem a megfelelő összegben teljesítette a munkáltató a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékkötelezettségeket.

Kapcsolódó hírek