Merkel: Európa bajban van

Küzdelemre szólított fel.

Merkel: Európa bajban van
Fotó: EPP

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért – mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Merkel szerint Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a „nem megfelelő mértékű innovációs képesség”, és az a veszély is, hogy a többoldalú megállapodások helyett megjelenhet a „mindenki mindenki ellen” elve az egymás közti kapcsolatokban.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Európának „vannak ellenfelei”. Így „Oroszország hibrid hadviselése nap mint nap érezhető valamennyi európai országban”.

A támadás elsőként mindig a gazdaságilag leginkább sebezhető országokat éri, és „ha nem értjük meg, hogy ezek támadások mindannyiunk ellen irányulnak, hanem azt gondoljuk, hogy egyik-másik országnak vannak problémái, akkor egyszer csak valamennyiünknek lesznek problémái”

– fogalmazott Angela Merkel a beszéde után tartott pódiumbeszélgetésen.

Arról is szólt, hogy Oroszország minden nehézség ellenére a Nyugat partnere, az elzárkózás következménye pedig csak az lenne, hogy függő helyzetbe kerül Kínával.

„Európának nem fűződhet geostratégiai érdeke ahhoz, hogy megszakítsa a kapcsolatokat Oroszországgal” – jelentette ki Angela Merkel.

Oroszország „politikai alapú, tudatos” kiszorítása az európai földgázpiacról ugyancsak helytelen lenne. Orosz gázt a hidegháború idején is vásároltak nyugat-európai országok, például az egykori Nyugat-Németország, és „nem lehet annyira rossz a helyzet”, hogy szakítani kellene ezzel a gyakorlattal

– mondta a kancellár.

Az Északi Áramlat-2 vezetékkel szembeni bírálatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: „egy orosz gázmolekula orosz gázmolekula marad akkor is, ha Ukrajnán keresztül érkezik, és akkor is, ha a Balti-tenger alatt”.

Angela Merkel a földgázvezeték építését hevesen ellenző amerikai kormányzattal szemben foglalt állást több további kérdésben is.

Kapcsolódó hírek