Bűnügy

Halálra vert egy idős nőt egy fiatalkorú férfi Borsodban

Külföld

Több mint negyven magyarországi turista került kórházba Romániában

Baleset

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Kiderült, a bíró vetette le a bilincset a rabról, aki fegyvert szerzett, majd megszökött a Fővárosi Törvényszékről

TÓTH Tamás; SCHMEHL János
Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás (bv.) országos parancsnoka (b2) valamint biztonsági és fogvatartási helyettese, Schmehl János bv. vezérőrnagy (b) meglátogatja az ezen a napon a Fővárosi Törvényszékről megszökött rabot előállító felügyelőt (j) a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban 2019. február 15-én. Fotó: MTI/BvOP

Nem hibázott az a felügyelő, akinek elvette fegyverét egy elítélt pénteken a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalótermében – erre jutott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) belső vizsgálata.

Az elsődleges megállapítások szerint a fogvatartott előállítását végző biztonsági felügyelő „feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el”.

A BvOP kommunikációs főosztálya kifejtette:

a bírósági tárgyalás kezdetekor az ügyben eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről.

Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.

A szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló rendelet szerint a „büntetőügyben történő előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság elrendelheti az alkalmazott mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását. Az előállító biztonsági felügyelő az erre vonatkozó rendelkezést köteles végrehajtani. Az intézkedés nem vonatkozhat a vezető és a lábbilincs eltávolítására” – írták.

A megtámadott felügyelő megsérült, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházba szállították, ahol a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és helyettese meglátogatta – tették hozzá.

A 35 éves Sz. Károly a Fővárosi Törvényszék V. kerületi, Markó utcai épületében az ítélethirdetés után támadta meg a biztonsági felügyelőt, akinek a fegyverét is sikerült elvennie. A rendőrök rövid hajszát követően többször rálőttek a férfira, majd elfogták. A mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.

Ez is érdekelhet:
Disznójával fajtalankodott egy idős férfi Dunaharasztiban

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Megkéselte volt élettársát és egy férfit egy 22 éves baranyai fiatal

Halálra vert egy idős nőt egy fiatalkorú férfi Borsodban

Elfogtak egy emberölés miatt keresett férfit Budapesten

Megöltek egy férfit Eperjeskén, egy nőt súlyosan bántalmaztak

Csákánnyal, harci kutyával támadtak rendőrökre a Nyírségben

Taxisokat terrorizáló bűnözőkre csaptak le Budapesten

Külföldre menekült a kisfiút felrúgó, párjait ököllel verő „karateedző”, nem tudják kihallgatni