Belföld

Elfogta a svájci légierő Szijjártó Péter gépét

Belföld

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be

Időjárás

Riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat több megyére

Hiller István: terrorcselekmény történt

RövidenRöviden

Terrorizmusként élte meg a háza elleni 2007-es támadást Hiller István, erről beszélt a tanúként meghallgatott szocialista politikus a Budaházy György és társai elleni büntetőper keddi tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

Hiller István pesterzsébeti házára 2007 decemberében lőttek rá. A vád szerint az egészségbiztosítási törvény közelgő parlamenti szavazása kapcsán így próbált a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet nyomást gyakorolni az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánykoalícióra.

A jelenleg az Országgyűlés alelnöki posztját betöltő politikus – aki a vádbeli időszakban oktatási miniszter és országgyűlési képviselő volt – a keddi tárgyaláson elmondta:

a háza üres volt, amikor hálószobájába lövedékek csapódtak.

Senki nem sérült meg, az egyik lövedék az ablakkereten át egy szekrénybe fúródott. Hiller István elmondta, hogy a történtek jogi minősítését nem tudja, de úgy véli, közszereplésével összefüggésben lőttek rá a házára abból a célból, hogy félelmet keltsenek, ez pedig szerinte terrorizmus.

Hiller szerint a támadás nem változtatta meg a politikáját, az egészségbiztosítási törvényt pedig nem sokkal később megszavazta a kormánytöbbség.

Jelezte, hogy később is érték fenyegetések, például kapott borítékban fehér port, ugyanakkor sokan kifejezték szolidaritásukat.

Az ablakkereten lévő golyónyomot máig nem javította meg, mert – mint mondta – helyes, ha ezzel minden nap számol. Gazemberek azok, akik mások véleményét erőszakkal próbálják megváltoztatni – mondta tanúvallomásában a szocialista politikus.

A vádlottak tagadnak

A vádlottak az eljárás során szinte kivétel nélkül tagadták bűnösségüket.

Az egyik vádlott a keddi tárgyaláson arról beszélt: „kificamodott” értékrendű emberek követhették el a támadást.

A Budaházy György és társai ellen terrorcselekmény és más bűncselekmények vádjával folyó megismételt elsőfokú büntetőper csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. Az ügyészség szerint a vádlottak 2007 és 2009 között az akkori kormánypártok több vezető politikusának ingatlana elleni támadásokkal próbálták befolyásolni a kormánykoalíció munkáját.

Ezek is érdekelhetnek

Novák Katalin palotája közleményt adott ki a Budaházy-ügyben

LMP: terroristák ne kaphassanak kegyelmet!

Kiengedik a börtönből Budaházy Györgyöt, házi őrizetbe helyezik

Orbán végnapjai: az MSZP megkezdte a felkészülést az EP- és az önkormányzati választásra

A CÖF Bécsben próbálta kioktatni az ottani magyarokat arról, hogy miért rossz a Nyugat

1,2 milliárdból épül lovaspálya a Lázár János-féle mezőhegyesi ménesbirtokon