Nyolc év börtönt kaphat egy etikus hacker, mert szólni mert a Telekomnak egy biztonsági résről

Jobb helyeken az ilyesmit inkább megköszönik.

Érdeklődők a Magyar Telekom T-Pont üzletében, a budapesti Mammut bevásárlóközpontban.
Érdeklődők a Magyar Telekom T-Pont üzletében, a budapesti Mammut bevásárlóközpontban. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Még 2017 nyarán jelentkezett a Magyar Telekomnál egy fiatal informatikus, aki felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a cég informatikai rendszerében. A srác valószínűleg már átkozza a napot, amikor figyelmeztetni merészelt, mert miután a Telekom először jófejnek tűnt, és még munkát is ajánlottak neki, egy ponton gondoltak egyet, és feljelentették a fiút.

Az ügyészség most több év börtönt kért rá.

Az etikus hackert a TASZ képviseli a bíróságon, ők számoltok be róla, hogy az ügyészség totális hozzá nem értéssel kezeli az ügyet, és olyan vádirat alapján kér börtönt a fiatal szakemberre, amiből az sem derül ki, hogy pontosan mit követett el. Nem szerepel benne az elkövetés helye, ideje, eszközei, módja, a bizonyítékok és a vád kapcsolata sem – sorolja a TASZ.

Arról viszont legalább meglepő őszinteséggel vallott az ügyészség, hogy teljes sötétségben próbálták megfejteni az ügyet:

„nem vagyunk informatikusok, de a médiából tudjuk, hogy ha valaki számítástechnikai eszköz és internetkapcsolat birtokában megfelelő szaktudással rendelkezik, akkor ezeket a digitális lábnyomokat, amiket hagy, azokat el is tudja tüntetni”

– magyarázták, s végül egy „botrányos alkuajánlattal” is előálltak, eszerint

ha a srác beismeri bűnösségét, akkor csak 2 év felfüggesztett börtönt kap, ha azonban nem él ezzel az ajánlattal, akkor 5 év letöltendőt fognak kérni rá.

A TASZ szerint az ügyfelük ezt elutasította, ezután azonban az ügyészség még súlyosbított is a vádiraton: most már azt írják, hogy a vádlott „közérdekű üzem megzavarását” követte el, így akár 8 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Kapcsolódó hírek