Felgyújtotta magát egy férfi Prága központjában

Felgyújtotta magát péntek délután egy férfi a prágai Vencel téren – közölte a Twitteren a cseh rendőrség. Tettének indítékai ismeretlenek.

Az önégetési kísérlet a Nemzeti Múzeum épülete előtt álló Szent Vencel-szobor mellett történt. A lángokat néhány járókelő a saját kabátjával próbálta elfojtani, amíg valaki a közeli kávéházból kihozott tűzoltó készülékkel eloltotta a tüzet.

A kiérkező mentősök azonnal altatót adtak be férfinak, aki közlésük szerint testének mintegy 30 százalékán szenvedett égési sebeket.

Szemtanúk szerint a férfi először leöntötte a ruháját valamilyen folyadékkal, majd felgyújtotta magát és a földre esett. Egy a helyszínen lévő asszony azt mondta, hogy a férfinál két kisebb transzparens is volt, de hogy mi volt rájuk írva, azt nem tudta pontosítani.

Szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt, 1969. január 16-án, ugyanitt gyújtotta fel magát Jan Palach cseh egyetemista, hogy Csehszlovákia szovjet megszállása ellen tiltakozzon. A húszéves egyetemista három nap múlva belehalt sérüléseibe.

Ezek is érdekelhetnek