Szili Katalin: bocsánatot kell kérnie a balliberális oldalnak azért, amit a határon túliakkal tett

Azt elfelejtette, hogy ő is ahhoz az oldalhoz tartozott.

Szili Katalin: bocsánatot kell kérnie a balliberális oldalnak azért, amit a határon túliakkal tett
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az idei esztendő elsődleges célja az, hogy a Kárpát-medence magyarsága megerősödjön – mesélte Szili Katalin, a 2010-ig MSZP-s, ma már miniszterelnöki megbízott, aki a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen szombaton megrendezett újévköszöntő ünnepségen mondott beszédet.

Szili Katalin szerint az idei első fél évben, amikor Románia tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, Bukarest politikai innovációval állhatna elő, hiszen ha valóban európai, akkor elismerhetné államalkotó tényezőként a romániai magyarságot, és önrendelkezést biztosíthatna számára. Mint mondta, Európában is számos példa van már az autonómiára, emellett az önrendelkezés azért is támogatandó, mert ha a közösségek erősek, akkor az államok is erősek lesznek – mondta.

Szili Katalin bírálta Európát amiatt, hogy hallgat az őshonos nemzeti kisebbségekről, és nem akarja megkülönböztetni őket a bevándorlóktól. Kiemelte, az idei év fontos eseménye lesz az európai parlamenti választás, amelyen világosan különbséget kell tenni a nemzetek Európáját akaró, illetve a bevándorlást támogató politikusok között. Mint mondta, ez utóbbiak a globális világban feloldódó Európát akarnak.

Az idén lesz a 15 éves évfordulója a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról tartott népszavazásnak is, amikor „a magyarországi balliberális közösség kiszolgáltatta a határon túli magyar közösséget a társadalom gúnyának”,

– emlékeztetett, és úgy vélte, ezért a „szégyenteljes” dologért nap mint nap bocsánatot kell kérni.

Szili Katalin, aki 2010-ig volt a balliberális MSZP tagja, mondjuk éppenséggel nem kért bocsánatot,

de immár orbánista miniszterelnöki megbízottként hozzátette, az elmúlt nyolc év nemzetpolitikájának köszönhetően ma már a nemzet valódi közösségként jelenik meg.

Kapcsolódó hírek