Bulvár

Orbán Viktor azon vihog a TikTok-on, hogy megbénította Budapest közlekedését a havazás

Gazdaság

Manipulálták a számítást, hogy egy számjegyű legyen az infláció?

Bűnügy

Megölte ismerősét egy 30 éves férfi Budapesten

Közel 20 milliárd eurót utalt át a Google 2017-ben bermudai leányvállalatának

Kimaxolják az adóoptimalizálást, ha az Egyesült Államokon kívüli bevételeikről van szó.

RövidenRöviden
Közel 20 milliárd eurót utalt át a Google 2017-ben bermudai leányvállalatának

Mintegy 19,9 milliárd eurót utalt át bermudai bejegyzésű leányvállalatának 2017-ben a Google egy holland fedőcégén keresztül, adóoptimalizálási céllal, így csökkentve az Egyesült Államokban és Európában fizetendő nyereség-, illetve forrásadóját – jelentette pénteken a nemzetközi sajtó.

A holland kereskedelmi kamarához decemberben benyújtott papírok tanúsága szerint a Google Netherlands Holdings BV-n keresztül átutalt összeg négymilliárd euróval magasabb volt, mint 2016-ban.

A cikkek szerint a Google a holland cégen keresztül juttatta az Egyesült Államokon kívül keletkezett bevételei egy részét a Google Ireland Holdingsnak, amelyet a Nagy-Britanniához tartozó, adóparadicsomként számon tartott Bermuda szigetcsoporton jegyeztek be, ahol nincsen nyereségadó.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek ezen módszer segítségével az utóbbi több mint egy évtizedben sikerült egyszámjegyűre csökkentenie az Egyesült Államokon kívüli bevételei után fizetendő adója mértékét, ez nagyjából a negyede az egyébként Európában érvényes adókulcsoknak – írta több brüsszeli napilap.

A „dupla ír-holland szendvicsnek” nevezett módszer legális, azonban Írország az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására 2014-ben beleegyezett, hogy 2020-ig fokozatosan véget vet ennek a gyakorlatnak.

„Minden adót megfizetünk a helyi jogszabályoknak megfelelően világszerte” – szögezte le az amerikai internetes óriáscég.

„A Google más multinacionális vállalatokhoz hasonlóan a székhelyének számító országban fizeti meg társasági jövedelemadója legnagyobb részét. Az elmúlt tíz évben a tényleges globális adókulcsunk 26 százalék volt” – emelték ki a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek

Manipulálták a számítást, hogy egy számjegyű legyen az infláció?

Újabb boltlánc jelentette be, hogy zárva lesz december 24-én

A Google mostantól tiltja a járványra vonatkozó összeesküvés-elméleteket

Ezekre kerestek rá legtöbbször idén a magyarok a Google-ben

Huawei-bojkott: megszólaltak az Android fejlesztői, erről tudj, ha ilyen telefonod van

100 milliárd dollárt veszített értékéből a Google anyacége, miután hibás választ adott az új chatbotjuk