Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Orbán megszólalt a rabszolgatörvényről: a munkások oldalán áll, hogy többet dolgozhassanak

Nem cáfolta egyértelműen, hogy a német multik kérték volna a törvénymódosítást, szerinte „buta bürokratikus akadályok miatt” nem dolgozhat eleget, aki szeretne.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Antall József néhai miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából rendezett Küldetés és szolgálat című emlékkonferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2018. december 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Antall József néhai miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából rendezett Küldetés és szolgálat című emlékkonferencián az Országház Felsőházi üléstermében 2018. december 11-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A rabszolgatörvény – vagy ahogy Orbán Viktor nevezi: a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény – a munkások érdekét szolgálja – mondta a miniszterelnök az Országházban kedden az atv.hu-nak nyilatkozva.

Orbán a szakszervezeti tiltakozásokkal kapcsolatban közölte: figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben, mert szerinte

a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés védi a munkásokat, és lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen.

Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen és a kormány a munkások oldalán áll – mesélte.

Arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat, hogy vállaljanak túlmunkát, különben elbocsátják őket, a kormányfő azt mondta: Magyarországon ma munkaerőhiány van. A munkásokat az a gazdaságpolitika védi, amely munkaerő-keresletet teremt és a munkások most már több lehetőségek között választhatnak. „Azért dolgozom, hogy minél több lehetőség között választhassanak, mert (…) annál inkább ki tudnak állni az érdekeikért” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a nagy német multicégek feltétele volt-e ez a törvénymódosítás – például a BMW-é, hogy ideköltözzön Debrecenbe –, a miniszterelnök nem adott egyértelmű választ, helyette arról kezdett beszélni, hogy a törvénymódosítás leginkább a kis- és középvállalkozásoknál dolgozókat segíti, ha többet akarnak dolgozni, de jelenleg „buta bürokratikus akadályok miatt” nem tehetik meg.