170 milliós magyar támogatással felújított óvodákat adtak át Kárpátalján

Mintegy 170 millió forint összértékben felújított újabb négy magyar óvodát adott át Grezsa István miniszteri biztos csütörtökön a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Kárpátalján.

A Munkácshoz közeli Szernye település felújított Hétszínvirág óvodájának avatóünnepségén mondott beszédében Grezsa István,

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos

örömének adott hangot, hogy több hónapos „kényszerszünet” után folytatódik a magyar kormánytámogatással megújult kárpátaljai gyermekintézmények hivatalos átadása. Mint hangsúlyozta, örvendetes az is, hogy az intézményátadások megtörik a magyar-ukrán kapcsolatokat az utóbbi időben jellemző rossz hírek sorozatát, és egyúttal jelzik Magyarország kormányának jó szándékát, hogy Kárpátalja magyarlakta és vegyes lakosságú településein „mélyreható pozitív változást vigyen véghez az óvodák világában”.

A miniszteri biztos szerint az óvodafejlesztések megvalósítása egyúttal jelzi azt is, hogy a kárpátaljai magyarság mögött egy erősödő és gyarapodó Magyarország áll. A program célja nem más, mint a helyi magyarság szülőföldön történő megmaradásának elősegítése, de az óvodafejlesztési projekt kárpátaljai megvalósítása az ukrán állam számára is támogatást jelent – tette hozzá.

Grezsa szerint

élmény lesz a kárpátaljai magyar gyermekek számára az óvodába járás és nevelőiknek a munka a modern intézményekben.

Kapcsolódó hírek