Baleset

Kátyúba hajtott, meghalt egy rolleres Nyírteleken

Belföld

Szorul a hurok Sulyok Tamás nyakán: kezdeményezik a menesztését

Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Háborús állapotok Párizsban: összecsaptak a sárga mellényesek közé keveredő szélsőségesek a rendőrökkel

Hülye franciák: kicsit emelkedik az üzemanyagadó, felgyújtják Párizst. Magyarországon ilyenért legfeljebb hálaadó békemenet indulna!

Könnygázzal oszlatták szombaton a francia rendőrök az üzemanyagadó emelése ellen tüntető „sárga mellényesek” közé keveredő szélsőségeseket a párizsi Champs-Elysées sugárúton.

A rendőrség szerint az incidensek azért robbantak ki, mert az üzemanyagadó emelése ellen tüntető tömeg elején mintegy száz jobboldali szélsőséges rátámadt a rendőrökre. A szélsőségesek feltörték az utcaköveket és barikádokat kezdtek építeni az úton, illetve feldöntötték a biztosítókordonokat.

https://twitter.com/LinePress/status/1066307018745630722

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, a közösségi oldalakon spontán szerveződött tiltakozó mozgalom egy hete kezdett útblokádokkal tüntetni országszerte az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-jére tervezett emelése ellen. A tiltakozás „második felvonását” jelentő tömegtüntetést szombatra hirdették meg Párizsba. Jóllehet a prefektúra csak az Eiffel torony-előtti Mars-mezőn engedélyezte a megmozdulást, délelőtt már több ezren gyülekeztek a Champs-Elysées-n azzal a céllal, hogy az elnöki hivatal és a nemzetgyűlés elé vonuljanak. A rendőrség megerősítette, hogy többen megpróbálták áttörni a kordonokat, ezért könnygázzal és vízágyukkal tartják őket távol, s eddig senki nem tudott átjutni a sugárút végén lezárt területre. A déli órákban nyolc szélsőségest őrizetbe vettek.

Christophe Castaner belügyminiszter tájékoztatása szerint Párizsban mintegy 8 ezren, országszerte 23 ezren tiltakoztak békésen. Egy héttel ezelőtt délelőtt 124 ezren, estig csaknem 290 ezren vonultak az utcákra.

A kormány szerint Le Pen a felelős

A tárcavezető elítélte a szélsőjobboldali rendbontást a Champs-Elysées sugárúton, amely szerinte „Marine Le Pen felhívására” jött létre. Castaner azt mondta: a fővárosban csaknem 5 ezren mentek a Champs-Elysées-re, ahol „az ultajobboldal mozgósít” és a rendőrség megpróbálja a rendbontókat feltartóztatni, akik a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) elnöke, „Marine Le Pen felhívására válaszoltak, és az intézményeket akarják megtámadni, köztük a kormánypárti képviselőket”.

„Mi igazolja azt, hogy a francia nép nem tüntethet a Champs-Elysées-n, ahol számos megmozdulást (labdarúgó-világbajnokság, szilveszter) tartottak már?” – írta pénteken Marine Le Pen a Twitteren, miután a rendőrség csak a Mars-mezőn engedélyezte a tüntetést. A pártelnök nyíltan bírálta a hatóságokat a döntés miatt, de nem szólított fel tüntetésre a Champs-Elysées-n.

Marine Le Pen szombaton „tisztességtelennek” nevezte, hogy a belügyminiszter rá hárítja a felelősséget a zavargások miatt, amit ő is elítél.

„Én rákérdeztem pénteken a kormánynál, hogy mi az oka annak, hogy a sárga mellényesek nem tüntethetnek a Champs-Elysées-n. Soha nem szólítottam fel semmilyen erőszakra. Az a benyomásunk, hogy a kormány teremti a feszültséget” – mondta Marine Le Pen az LCI hírtelevízióban, hozzátéve, hogy a kormány belőle akar „bűnbakot” csinálni.

Már két halálos áldozat is van

Az egy héttel ezelőtt országszerte mintegy kétezer stratégiai helyen, autópálya le– és felhajtóknál, bevásárlóközpontoknál, üzemanyag-raktárak közelében úttorlaszokkal tiltakozó mozgalom a hét közepére kifulladni látszott, a tiltakozók ezért már hétfőtől a demonstráció új formáját keresték, elsősorban békés utcai tüntetések meghirdetésével szombatra.

A párizsi tüntetés ötlete a kezdetektől megosztotta a tiltakozókat, egyrészt pénzügyi okok miatt, másrészt sokan attól tartottak, hogy a várható rendbontások elijesztik a tüntetőket attól, hogy Párizsba induljanak. A hét folyamán az úttorlaszoknál bekövetkezett incidenseknek a belügyminiszteri összesítés szerint két halálos áldozata és 620 sérültje van, közülük 136 rendőr. Az előállítottak közül több mint hatszázan kerültek őrizetbe.

A Facebookon szerveződött

Az apolitikus és vezetők nélküli, Facebookon szerveződő mozgalom, amely a szakszervezetek támogatását is visszautasította, az eddigi legjelentősebb politikai kihívás a 2017 májusban elnökké választott Emmanuel Macron kormányának.

„A sárga mellényesek megmozdulása nem egy szervezett mozgalom szóvivővel. Semmiben sem hasonlítható más szociális konfliktusok megoldási módozataihoz” – mondta szerdán Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter a France Inter közrádióban, megerősítve, hogy a kormány nem vonja vissza az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-jére tervezett emelését. Az elnöki hivatal ugyanakkor pénteken bejelentette, hogy az államfő „megértette az állampolgárok üzenetét”, és kedden bejelenti „az energetikai átmenet irányát”.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet által november 20-21-én 1002 francia nagykorú választópolgár megkérdezésével készült felmérés szerint a franciák 70 százaléka szimpatizál a tiltakozók követeléseivel, ami enyhe csökkenést jelent a múlt héten mért 74 százalékhoz képest. A megkérdezettek közül azonban csak 40 százaléka támogatja a megmozdulást, ami 7 százalékkal kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

A sárga mellényesek egyelőre semmilyen képviseletet nem fogadtak el, de az ellenzéki pártok közül a jobboldali szuverenisták, a jobbközép és a radikális baloldal is támogatja őket.

Ez is érdekelhet: Paprikasprayt fújtak szét a 2-es metró kocsijában, többen rosszul lettek

Kapcsolódó hírek

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Most érkezett! Bezárt egy éttermet a Nébih, súlyos dolgokat találtak

Robbanás volt Párizsban, több ember megsérült

Lefejeztek egy férfit Párizs közelében

Őrizetbe vettek Párizsban két nőt, akik rollerrel halálra gázoltak egy gyalogost

Gulyás Gergely szerint az orosz-ukrán háborúban a legnagyobb veszélyt a NATO jelenti

Donald Trump egy interjúban elmondta, mit nem akar Orbán, és hogy azt ő sem akarja

Putyin megszólalt a háború folytatásáról

Zelenszkij súlyos bejelentést tett: Oroszország újabb offenzívára készül Ukrajna ellen

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!