Kiderült, 3000 milliárd forint támogatást tart vissza az EU

De a magyar kormány szerint minden rendben van, és a korrupciógyanú árnyéka sem vetül soha, senkire.

Kiderült, 3000 milliárd forint támogatást tart vissza az EU

Míg a magyar kormány durván 4400 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban, Brüsszel mindössze 1700 milliárd forintot utalt – írta a Zoom.hu a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva. Mindez azt jelenti, hogy

3000 milliárd forinttal kevesebb pénz érkezett, mint amennyit kipumpált az állam.

Ezt a lap szerint úgy lehetett megtenni, hogy a különbözetet a kormány az államadósság növelésével előlegezte meg. Az idei év első nyolc hónapjában 1600 milliárd forint volt a költségvetés hiánya, melynek fő oka az, hogy míg a kormány idén már szétspriccelt 1390 milliárd forintnyi EU-s támogatást, az Európai Bizottság csak 190 milliárd forintot küldött.

A Zoom.hu szerint

a pénzek késése a korrupciógyanú számlájára írható.

A hatóságok az elmúlt hónapokban több vizsgálat során tártak fel szabálytalanságokat, ezek miatt pedig jóformán leálltak a Brüsszel és Budapest közötti pénzáramlások.

A kifizetésekre akkor kerülhetne sor, ha a magyar kormány kiküldené a számlákat Brüsszelbe – ám az elmúlt hetekben már olyan hírek is kiszivárogtak kormányzati körökből, hogy inkább meg sem próbálják. Egyes projekteknél ugyanis oly mértékben kilóg a lóláb, hogy az a támogatási kérelem azonnali elutasítását okozná

– áll a cikkben, hozzátéve, a kormány karácsony környékén számít némi kifizetésre.

A lap megjegyzi, utoljára szeptemberben érkezett néhány tízmilliárd uniós pénz, értelmes mennyiségben pedig csak tavaly decemberben jött támogatás, akkor 600 milliárd forint.

Közben a kormány visszaszedte az állami cégektől és az intézményektől az 50 millió forintnál nagyobb összegű már kiutált, ám fel nem használt pénzeket. Ezen előlegekkel a cikk szerint továbbra is a kedvezményezett cégek, önkormányzatok rendelkeznek, de a pénz az államkincstárban van, mert így nem növelik az államadósságot.

Kapcsolódó hírek