Bűnügy

Tragédia Dunakeszin: fejbe lőtte magát egy őr a rendőrségi kutyakiképző központban

Belföld

Rendesen betojhattak: Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten

Belföld

Felcsútra megy Magyar Péter

Weber Orbán sumákolására: a Sargentini-jelentésnek semmi köze a migrációs politikához

Manfer Weber.
Manfer Weber.

Elfogadhatatlan összevegyíteni a jogállamisággal összefüggő európai uniós eljárások miatt indított vitákat a migrációs politika terén kialakult vitákkal – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a pártcsalád strasbourgi sajtótájékoztatóján kedden, a magyar kormány óriásplakátjaira vonatkozó kérdésre válaszolva.

Weber hangsúlyozta, nem tisztességes dolog összekapcsolni a Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő által előterjesztett, majd elfogadott jelentést, amely a jogállamisággal kapcsolatos eljárásról szól, és a migrációs politikát, azoknak ugyanis „semmi közük egymáshoz”.

Arra emlékeztetett, hogy a jogállamiság kérdésének vitája két téma köré csoportosult, a civil szervezeteket érintő magyarországi szabályozás és a Közép-európai Egyetemet érintő felsőoktatási törvény köré. Mint elmondta, számára és a pártcsalád többsége számára kívánatos a civil szervezetek működése, mert ez a modern társadalom részét képezi. A CEU esetében pedig a tudomány szabadságának kérdéséről van szó, ami szintén európai alapelv – szögezte le.

A frakcióvezető kiemelte, el lehet vetni a migránsok uniós tagországok közötti, kötelező kvóták szerinti elosztásának rendszerét, ahogyan több ország is megteszi ezt, azonban a jogállamisági vitának ehhez semmi köze sincsen

– húzta alá.

„Tanácsosabb lenne, ha Orbán Viktor irányt változtatna, és kompromisszumra jutna mindkét kérdést illetően, amelyekről kötelezettségszegési eljárások vannak terítéken” – fogalmazott Manfred Weber és reméli, hogy mindezeket a kérdéseket sikerül nyilvános viták útján tisztázni.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!