Bűnügy

Szorul a hurok Lázár nyakán? Nyomoz a rendőrség

Gazdaság

Ennyiért tankolhatunk holnaptól

Bulvár

Suttyóország: budikkal rakták tele a világhírű dunai panorámát a budai Várban

Kézjellel kért segítséget egy bántalmazott nő egy ruhabolt eladójától Kaposváron

nema-segelykialtas-kaposvar
Részlet a bolt kamerafelvételéből.

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

A bántalmazásra utaló „néma segélykiáltás” egyezményes kézjellel kért segítséget egy nő a ruhabolt eladójától Kaposváron; az eladó rögtön felismerte, hogy mi történik, és értesítette a rendőrséget.

„A néma segélykérés csupán egy aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, de jól látható, néma, de mégis égbekiáltó, és képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot fordítson meg”

– hívta fel a figyelmet a rendőrség a police.hu oldalon.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint ugyanis pont ez a kézjel mentett meg egy nőt a napokban Kaposváron, ahol egy „fizikai bántalmazásoktól sem mentes kapcsolatból kiutat kereső nő” ilyen módon kért segítséget egy ruhabolt eladójától.

Az áldozat az agresszor jelenlétében mindössze ennyit mert tenni, de ez épp elég volt ahhoz, hogy az eladónő megértse a helyzetet, és feltűnés nélkül hívja a rendőrséget – olvasható a cikkben.

A rendőrök ezután pár perc múlva már a helyszínen voltak. A 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

A történteket az üzlet biztonsági kamerája is rögzítette, a felvételt a rendőrség a közösségi oldalán is megosztotta.

Egyetlen mozdulat. Egy jel. Egy néma segélykérés❗️Néhány hónapja tettük közzé a néma segélykérést bemutató videónkat, amit azóta már 1️⃣5️⃣.0️⃣0️⃣0️⃣-en osztottatok meg. Veletek együtt mi is csatlakoztunk azok közé, akik ezt az egyezményes jelzést megpróbálják minél több emberrel megismertetni.Ez az aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, de jól látható, néma, de mégis égbekiáltó, és képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot fordítson meg.Pont így történt ez a napokban Kaposváron is, ahol egy fizikai bántalmazásoktól sem mentes kapcsolatból kiutat kereső nő látta az egyetlen megoldásnak, ha ily módon kér segítséget egy ruhabolt eladójától. Az áldozat az agresszor jelenlétében mindössze ennyit mert tenni, de ez épp elég volt ahhoz, hogy az eladónő megértse a helyzetet, és feltűnés nélkül hívja a rendőrséget.Kollégáink 👮‍♀️👮‍♂️ pár perc múlva már a helyszínen is voltak. A 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

Posted by Somogy vármegyei rendőrség on Thursday, August 22, 2024

Itt pedig a kézjel mikéntje látható, ha valakinek szintén szüksége lenne rá:

A néma segélykiáltás vagy segélykérő kézjel, angol nevén Signal for Help.

A néma segélykiáltás vagy segélykérő kézjel, angol nevén Signal for Help.Forrás: police.hu

A néma segélykiáltás vagy segélykérő kézjel, angol nevén Signal for Help vagy Violence at Home Signal for Help („családon belüli erőszak segélykérő jelzés”) egyezményes kézjelzés, melyet bárki használhat, személyesen vagy akár videóchaten is, hogy jelezze, hogy nem érzi biztonságban magát vagy segítségre van szüksége.

A kézjel egy folyamatos, ismételt mozdulatsorból áll: négy kinyújtott ujj alá kell hajtani a hüvelykujjat, majd ráhajtani a négy ujjat a hüvelykujjra.

Ez is érdekelhet:
Részegen bántalmazott egy nőt egy fideszes EP-képviselő, lemondott és kilép a pártból

Kapcsolódó hírek

Akkora esőzések várhatók Ausztriában, hogy azt javasolják, senki ne utazzon vonattal az országba

Akár 130 milliméter is lehullhat a következő napokban – mutatjuk, hol számíthatunk a legtöbb csapadékra

Lázár János nem kertelt, kimondta a szájával: kötelesség a vasút és a Volán fejlesztése

Kigyulladt egy társasházi lakás délben Kaposváron, öt ember vitt el a mentő

Kigyulladt Kaposvár legnagyobb épülete, menekítették az embereket

Újra kiment a fényre Orbán Viktor, most itt bukkant fel nagy titokban, egy marék ember előtt

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakítanak ki Kaposváron

Járda alá szorult tacskót mentettek a kaposvári tűzoltók