Sport

Elhunyt Antal Attila, az edzésbalesetet szenvedett kerékpáros

Belföld

Visszaszóltak a bankok a „védelmi pénzt” szedő Orbánéknak

Belföld

Magyar Péter idegbe rakta magát, amiért az újság írni merészelt a támogatóiról

Korrupt kormánytisztviselőt fogtak, ruhájából került elő a kenőpénz

Tavaly már elítéltek két évre vesztegetés miatt, de úgy tűnik, továbbra sem bírt magával.

Korrupciós bűncselekményt leplezett le a Nemzeti Védelmi Szolgálat: egy kormánytisztviselő bukott meg a megbízhatósági vizsgálaton – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hétfőn.

A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, a bíróság azonban elegendőnek látta az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelését. A végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

Fiktív üggyel buktatták le

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat – ügyészi jóváhagyás után – megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben: fiktív tartalmú iratokat felhasználva közigazgatási bírság kiszabását eredményező eljárást indított.

A kormánytisztviselő ezután felvette a kapcsolatot a közigazgatási eljárással érintett cég nevében eljáró emberrel és találkozót egyeztetett vele.

A közterületi beszélgetés során tájékoztatta a cég képviselőjét – aki csak később fedte fel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja – arról, milyen valótlan tartalmú iratok benyújtásával lehet elérni a bírság minimalizálását.

A hivatalos személy azért, hogy hivatali helyzetével visszaélve a cég érdekében befolyásolja a közigazgatási eljárást, elfogadta a közbenjárásért cserébe felajánlott 150 ezer forintot – ismertették a történteket, hozzátéve: a vesztegetési pénz elfogadását követően a férfi arra is ígéretet tett, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre.

Közölték: a motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek, a kormánytisztviselőt pedig előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre és gyanúsítottként hallgatták ki.

Nem először követett el hasonlót

A kormánytisztviselő beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését – olvasható a közleményben, amelyben kitérnek arra is, hogy az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntett büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Jelezték azt is, hogy a kormánytisztviselőt 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, tehát jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el.

Ez is érdekelhet:
Borzalmas tragédia a Balatonnál: segíteni indult a férfi, végül ő fulladt vízbe

Kapcsolódó hírek

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Órákon belül lecsap a vihar ezekben a járásokban

Illegális idősotthont számoltak fel Kecskeméten: kórházból hordták el a haldokló betegeket, hogy kisemmizhessék őket

Gyerekeket erőszakolt meg egy gyulai karateedző, videót is készített a tanítványairól

Húsfeldolgozó üzemben termesztett kannabiszt egy férfi

Vonyító, felfegyverkezett ember járta Budaörs utcáit

Újabb gyilkosság, a XIII. kerületben is megöltek ma egy embert

Megöltek egy nőt a XIX. kerületben

6 évvel ezelőtti csecsemőgyilkosságra derült fény Kiskunlacházán

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!