Bűnügy

Újabb gyilkosság, a XIII. kerületben is megöltek ma egy embert

Életmód

Figyelem, lopnak: 4,3 milliárdból épül madárszínház a Hortobágyon

Baleset

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

Kiadták a harmadfokú hőségriasztást szerdától, brutális napok jönnek

Hőség - Másodfokú hőségriasztást rendel el az országos t
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében kedden.

Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy gyermekeket, továbbá háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban, mivel még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! – írták.

Kérték továbbá, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom, valamint, grillezéskor vagy bográcsozáskor a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül.

Hozzátették, ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

Ez is érdekelhet:
Orbán Ráhel a 80 milliós veszteséget termelő bababoltjáról: „Elég sok értéket teremtünk, és nagyon jó dolgokat csinálunk”

Kapcsolódó hírek

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Órákon belül lecsap a vihar ezekben a járásokban

Hőség: a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét megyére

Jégesőt, zivatart jeleznek a fél országra szombaton, de két megyére a brutális hőség miatt adtak ki piros riasztást

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, vizet osztanak a pályaudvarokon, állomásokon

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt megyére

Kiadták a legmagasabb fokozatú, piros riasztást

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól

Ingyenes ásványvizet oszt a MÁV és a Volánbusz a nagyobb állomásokon

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!