Külföld

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Tech

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Baleset

Halálos baleset történt a kiszombori határátkelőhely közelében

Megvan, mikor érkeznek az első eredmények az önkormányzati választáson

Legelőször a polgármester-választások eredményei kerülnek fel az NVI honlapjára.

BALÁZS Attila
Szavazók az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Nyíregyházán, a Krúdy Gyula közben lévő 7. szavazókörben 2024. június 9-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

A szavazólapok feldolgozottságának függvényében, várhatóan vasárnap este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a helyi önkormányzati választás eredményeinek közlését; a szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze.

A vasárnapi választások előzetes eredményeit a www.valasztas.hu oldalon folyamatosan teszik közzé, de „a nagy adathalmaz miatt” az adatösszesítést végző háttérrendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc telik el.

A szavazatszámláló bizottságok

  • először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg,
  • ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik,
  • majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjai.

Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre (Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre) leadott szavazatokat, végül az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjai következnek.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét haladéktalanul továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. Így tehát először a polgármester-választások eredményei kerülnek fel a valasztas.hu-ra.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

EP-becslés negyed 9-kor várható

Az EP-választás eredményeinek közlésével az NVI-nek meg kell várnia, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

Viszont 20.15 után az Európai Parlament már közzé teszi az első becslést az új EP összetételéről, a 27 tagállam előzetes eredményeit pedig majd 23 óra után közlik, miután az utolsó szavazókörök is bezártak.

Ez is érdekelhet:
Sorban szavaznak az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

Kapcsolódó hírek

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Karácsony Gergely kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését

Óriási izgalmakat hozott a budapesti főpolgármester-választás, itt a végeredmény

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Csúnyán beégett Dézsi Csaba András, az újraszámlálás után még kevesebb szavazata lett a fideszesnek

Vitézy Dávid új választást szeretett volna két kerületben, ahol nagyon kikapott

Itt a 15 órás részvételi adat, tódulnak az emberek szavazni

Sorban szavaznak az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul