Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Külföld

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Bűnügy

Vízbe akartak fojtani egy rendőrt Oroszlányban

Sorban szavaznak az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

„Gyakorlatilag az orrunk előtt zajlik egy olyan akciósorozat, ami erősen felveti a választási csalás gyanúját.”

Május végén a Röviden is beszámolt róla, hogy 800 venezuelai menekültet jelentettek be egy mindössze 77 férőhelyes idősotthonba a budapesti I. kerületben; akik „ha akarnak”, szavazhatnak is – kommentáltuk akkor még feltételes módban.

Azóta úgy tűnik, nagyon is fölbuzgott a venezuelaiakban a magyar politika iránti érdeklődés: V. Naszályi Márta kerületi polgármester mai tájékoztatása szerint

sorban járulnak az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában ezek a „választók”, és egy kiszivárgott hangfelvétel szerint korábban eligazítást is tartottak nekik spanyolul, hogy a Fideszre és a fideszes polgármesterjelöltre, Böröcz Lászlóra szavazzanak.

A spanyol nyelvű eligazítás papírra írott változatáról sokuk telefonján fotó is látható. Az alábbi képen, amit V. Naszályi kampánycsapata osztott meg az RTL-lel, kivehető Böröcz neve, valamint a szavazóhelyiség címe a spanyol szöveg mellett:

Idegen nyelvű szavazási instrukciók egy telefonon.

Idegen nyelvű szavazási instrukciók egy telefonon.Forrás: RTL.hu

V. Naszályi azt mondta az RTL.hu-nak: „Gyakorlatilag az orrunk előtt zajlik egy olyan akciósorozat, ami erősen felveti a választási csalás gyanúját”.

Elmondása szerint óránként 8-10 venezuelai szavazó érkezik az urnákhoz, akiket a Fidesz delegáltja igazgat el spanyolul.

Ezt egyébként az RTL Híradó helyszínen lévő stábja is megerősítette. V. Naszályi szerint „felháborító és szánalmas, hogy kiszolgáltatott embereket használnak fel arra, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a kerület lakói saját maguk döntsenek a jövőjükről”.

Érdekesség, hogy a Máltai Szeretetszolgálat korábban azt hazudta állította a tömeges bejelentést először megszellőztető Magyar Hangnak, hogy a dolognak nincs köze a választáshoz, „csak az ügyintézés miatt kellett lakcím” a venezuelaiaknak – ennyit a neves katolikus jótékonysági hálózat szavahihetőségéről.

Ez is érdekelhet:
Itt a 15 órás részvételi adat, tódulnak az emberek szavazni

Kapcsolódó hírek

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Magyar Péter elárulta, kire szavazott a kerületében

Óriási izgalmakat hozott a budapesti főpolgármester-választás, itt a végeredmény

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Megvan, mikor érkeznek az első eredmények az önkormányzati választáson

Itt a 15 órás részvételi adat, tódulnak az emberek szavazni

Csúnyán beégett Dézsi Csaba András, az újraszámlálás után még kevesebb szavazata lett a fideszesnek

Vitézy Dávid új választást szeretett volna két kerületben, ahol nagyon kikapott