Baleset

Borzalmas tragédia a Balatonnál: segíteni indult a férfi, végül ő fulladt vízbe

Sport

Brutálisan emelkedik a magyar olimpiai érmesek díjazása

Baleset

Lezuhant egy vitorlázógép Dunakeszin egy 17 éves lánnyal a fedélzetén

Mire készülnek Orbánék? Újabb harckocsik érkezéséről, géppuskákról, repeszgránátok kilövéséről lelkendezik a Honvédelmi Minisztérium

BÖRÖNDI Gábor; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; RÁCZ Róbert
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j4), Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (b2) és Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja (b2) az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúhadházon, a honvédség gyakorlóterén 2023. november 13-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb két Leopard 2A7HU típusú harckocsi, illetve vezetői oktatójármű érkezett a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz a napokban – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn, miközben a kormánya éppen Brüsszelt vádolja háborús készülődéssel, és nem győzi azt hazudozni a politikai ellenfeleiről, hogy „háborúpártiak” és háborúba akarják vinni Magyarországot.

A békéhez erő kell! – ezt az erőt építik a Magyar Honvédség új Leopardjai is.Két Leopard 2A7HU harckocsi és vezetői oktatójármű érkezett a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz!🇭🇺

Posted by Szalay-Bobrovniczky Kristóf on Monday, June 3, 2024

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint arról magyarázott: az úgynevezett Leopard 2A7 Driver Training Tank (vezetői oktatójármű) megjelenésével az elmúlt években Németországban sikeresen kiképzett harckocsizó tisztek és altisztek gyártói felkészítése mostantól Tatán folytatódhat! Ez a több hónapos szakmai tanfolyam szavatolja az állomány profi ismereteit az új eszközök használatához – fogalmazott a miniszter.

Közölte azt is, ezzel tizenháromra bővült a magyar igények szerint fejlesztett harckocsik száma a vitéz Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóaljnál.

A HM közleménye szerint 2028-ig összesen negyvennégy darab érkezik (a „békepárti”) Magyarországra a high-tech haditechnikai eszközből.

A tárca tájékoztatása szerint az eszköz páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter.

Tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik, amely lehetővé teszi a pontos tüzelést akár 5000 méterről is. A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak – fantáziált még mindig a békepárti kormány Honvédelmi Minisztériuma.

Ez is érdekelhet: Drogtesztre megy Magyar Péter, Deutsch Tamást is erre buzdítja

Kapcsolódó hírek

Jön a vihar, már látszik a radaron: másodfokú riasztást adtak ki több délnyugat-magyarországi járásra

Gréczy Zsolt (DK) bemutatta a Fradi új mezét (kattinthatsz, most van rajta gatya)

Most jelentették be: megmozdult az egész magyar hadsereg, megindultak a szárazföldi csapatok!

Mire készülnek? Kirúgták a védelmi innovációért felelős miniszteri biztost

Hadházy: Orbánék honvédségi gépekkel repülhettek a németországi foci-Eb-re

Előkerült Orbán Gáspár, miután Csádban, egy oszlop mögött dugdosták

Ismét hoppon maradnak azok a minisztériumi dolgozók, akik karácsonyi extra pénzre számítottak

Megkérdezték a honvédelmi minisztertől, hogy visszatér-e a sorkatonaság

Mi történik? Orbán embere bejelentette, hogy elkezdik toborozni a területvédelmi tartalékosokat

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!