Gazdaság

Brutális üzemanyag-drágulás jön csütörtökön

Bűnügy

Újabb pedofilbotrány: letartóztattak egy házaspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Életmód

Vége a magyarok kedvencének, 117 év után nem gyártják tovább

Több tényező is befolyásolja azt, hogy melyik focicipő lesz a megfelelő választás

foci

A labdarúgásnál a focicipő olyan, mint a versenyautózásnál a gumiabroncs. Mindig az adott körülményekhez legjobban illeszkedő darabot kell felvenni, hogy a tapadás, az irányváltás és a sebesség ideális legyen. Minden pályatípusra megtalálhatjuk a megfelelő változatot, de ehhez a jelölésekre is oda kell figyelni.

Nem szabad elkapkodni a választást

A Királysportbolt stoplis cipő kínálatában is több tucat változat érhető el, amelyeket csak bizonyos pályatípuson lehet használni, de vannak “univerzálisabb” termékek is a felhozatalban. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mire is van szükségünk, először érdemes tisztában lenni az egyes jelölések jelentésével. Minden termék nevében találkozhatunk ezekkel a rövidítésekkel. Az egyik leggyakoribb az FG vagy az FG/AG, amelyeket természetes gyepen lehet használni. Jó időjárási viszonyok között érdemes felhúzni, ahol a gyep nem süppedős és ledöngölve sincs. Ha nedves pályára kell kifutni, akkor már jobb választás lehet egy csavaros stopli (SG, SG-PRO jelölések), ami speciális stoplikkal van ellátva, hogy a puha, süppedős talajon is megtapadjon.

Műfüves pályákból is van bőven, nagyobb városokban szinte csak ezekkel lehet találkozni. Ilyen felületre a TF/TT, AG és FxG focicipők lesznek az ideálisak. Iskolai sportpályák is gyakran műfűvel vannak borítva. Az AG cipők a hagyományos stoplis lábbelikhez hasonlóan rendelkeznek stoplikkal, de ezek kisebbek és több is van belőlük. A TF/TT talpú focicipők sok apró gumistoplival vannak ellátva. Ez nagyon jó tapadást és magas komfortérzetet képes nyújtani.

Ha pedig teremben fogunk játszani, akkor az IC/IN/IT jelöléseket kell keresni. Itt már a gyártótól függ, hogy melyiket használja. Parketta, kaucsuk és gumi anyagú felületre tökéletes választás, a modern teremcipők pedig nyomot sem hagynak maguk után.

A méret és az anyag kérdése

Ha új focicipőt választunk, előtte mindenképpen pontosan mérjük le a lábunkat. Ehhez csak egy ceruzára, papírra és vonalzóra lesz szükség. Zoknit húzunk és körberajzoljuk a lábfejünket, vonalzóval pedig lemérjük a két legtávolabbi pont közötti távolságot. Ezzel megkapjuk a saját méretünket.

Vásárlás során figyeljünk oda az anyagra is. Bőr és műszálas változatokkal találkozhatunk. Előbbit gyakrabban kell mosni, valamint használat közben egy kicsit megnyúlik. A műszálas kezelése egyszerűbb, az élettartama pedig meghosszabbítható cipőápoló szerekkel.

Melyik márkát válasszuk?

A legfontosabb, hogy kerüljük el a feltűnően olcsó, átlagos termékeket. Ezek nem nyújtanak kellő teljesítményt, stabilitást és biztonságot. Mindenképpen a minőségi termékek között válogassuk, mint amilyeneket a Nike és Adidas felhozatalában találhatunk. A két legnagyobb márka között már nehéz különbséget találni, itt már sokkal inkább a személyes preferencia fog dönteni.

Ez is érdekelhet:
Magyar Péter lecsatolta a nadrágszíját és üzent Dobrev Klárának

Ennyit keresett párizsi érmeivel a legtermékenyebb magyar olimpikon – itt a lista

Nekiesett az Index Milák Kristófnak, azt állítják: „közel félmilliárdos nagyságrendű” összegtől fosztotta meg edzőit

Összeomlott a magyar válogatott: így magyarázza Rossi és játékosai a németek elleni 5-0-s zakót

Aranyérmes az öttusázó Gulyás Michelle

Sürgősségire került az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta

Most a harmadik világháború kitörésével riogat a ruszkipárti hazaáruló fideszes

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Aranyérem nélkül térnek haza a magyar kajak-kenusok a párizsi olimpiáról

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar válogatott sportoló