Bűnügy

Halálra vertek egy 17 éves fiút Szabolcsban

Bulvár

Gálvölgyi János rosszul lett az előadás előtt, nem tudott színpadra állni

Bűnügy

Mi történt? Holtan találtak egy fiatal nőt és gyermekét Kapuváron

Rengeteg aranyat vásárolt az MNB

Első helyen vagyunk az egy főre jutó aranytartalék nagyságát tekintve a régióban, minden magyarra 0,32 uncia jut.

Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án.
Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését – írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, kitérve arra is, hogy az MNB még a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzően többszörözte meg aranytartalékát.

Veres István azt írta, a rendszerváltás idején Magyarország aranytartaléka több lépcsőben 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és 2018-ig nem változott. Ezt a tendenciát megtörve, az MNB hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai szempontok alapján 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, megtízszerezve az állományát.

2021-ben további 63 tonna aranyat vásárolt, amellyel az aranytartalék 94,5 tonnára nőtt.

Az igazgató rámutatott: az MNB az aranytartalék bővítésével évekkel előzte meg nemcsak a nemzetközi trendet, de a régiós – a lengyel és a cseh – jegybankot is, amely csak 2023-ban jelentette be saját vásárlási programját.

Magyarország továbbra is tartja az első helyét az egy főre jutó aranytartalék nagyságát tekintve a régióban 0,32 unciával. A második Lengyelország (0,30 uncia), a harmadik és negyedik Bulgária és Szerbia (0,20-0,20 uncia).

A cikk szerint a jegybankok világszerte növelik aranytartalékaikat a bizonytalanságok évtizedében, aranykeresletük 2021-ben és 2022-ben is emelkedett, 2022-ben történelmi csúcsot döntött 1082 tonnával. A koronavírus-járvány kitörését követően, 2020-ban, de különösen 2022 februárjától, az orosz-ukrán háború kezdetétől számítva a globális gazdasági folyamatokat bizonytalanság, a nemzetközi piacokat pedig fokozódó volatilitás jellemzi. Tavaly 1037 tonnát tettek ki a jegybanki vásárlások, miközben az arany iránti teljes globális kereslet 4899 tonnával új történelmi rekordot ért el.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!