Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Bűnügy

Közösült vele, mielőtt elvágta a torkát: sokkoló részletek derültek ki a miskolci pályaudvaron talált holttest ügyében

Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Amit a trekking kerékpárokról tudni kell

A trekking kerékpárok különféle útviszonyok között is használhatók, így kiválóak például túrázáshoz. Ezeket a kétkerekűket sokszor túrakerékpárnak is nevezik, hiszen gyakran turistautakon, murvás utakon szoktak velük kerekezni.

bikepro

A bringák ezen fajtája nem keverendő össze a krossz bicajokkal. A Bikepro.hu kerékpáros webshop trekking biciklijei ugyanis felszereltségüket illetően gazdagabbak, és olyan gumikkal vannak felvértezve, amelyek mintázata ideális terepen való használatra. Ennek ellenére lehet velük hagyományos, aszfalttal borított úton is közlekedni, köszönhetően annak, hogy a mintázat középső része, azaz a futóél sima.

A trekking bringák további sajátosságai

A túrakerékpárok kormánya vagy egyenes, vagy egészen enyhe mértékben emelkedik. A tekintetben eltérések vannak az egyes modellek között, hogy milyen fékrendszerrel szerelik fel őket. Egyeseket V-fékkel, másokat modern mechanikus fékkel dobnak piacra, de akadnak olyan modellek is, amelyek esetében a lassítás hidraulikus tárcsafék-rendszer segítségével eszközölhető.

A kerékméret tekintetében ugyanazokkal a szabvány méretekkel lehet kalkulálni, mint az országúti biciklik esetében. A trekking kerékpárok felnije valamivel szélesebb a ballonos külsők fogadása céljából. Az áttételtartománya ezen drótszamaraknak igen széles, csakúgy, mint például a MTB-k esetében. Általában három első lánctányér gondoskodik a terepen történő, változatos domborzati viszonyok közötti gördülékeny haladásról.

Komfortos kerekezés változatos terepeken

A trekking kerékpárok többsége első felfüggesztéses, így ha az aszfaltos útról letérünk, akkor sem fogjuk kényelmetlennek találni a tekerést. Különféle kiegészítők felszerelésével tovább növelhetjük a komfortérzetünket. Ezek közé tartozik a sárvédő, a dinamós világítás, a láncborítás, a csomagtartó és a kitámasztó. A Bikepro.hu kínálatában lévő túrakerékpárok többségénél ezek a kiegészítők megtalálhatók az alapfelszerelésben.

Mivel túrakerékpárral sokszor halad az ember dimbes-dombos tájakon, egyenetlen utakon, így az ilyen modellek nyerge vastagon párnázott. A rugós felfüggesztést kínáló nyeregcső szintén a magasabb fokú kényelmet szolgálja.

Rengeteg gyártó készít trekking kerékpárt

Hazai és külföldi cégek egyaránt gyártanak túrakerékpárokat. A magyar vállalatok közül ide sorolható a Neuzer, a Hauser, a Csepel, míg a nemzetközi cégek közül a Superior és a Rock Machine jár élen ezen a téren. Egyes trekking bicajokat akár öt számjegyű összegért is be lehet szerezni, ugyanakkor egy vadonatúj pedelec e-bike bizony jellemzően már hét számjegyű összegért cserél gazdát.

Az ilyen biciklik között az anyaghasználatot illetően jelentős eltérések lehetnek. A középkategóriás komponensekből készült bringák mellett akadnak szép számmal csúcskategóriás, karbonvázas típusok is. Az agyváltós hajtáslánccal szerelt változatok kevés karbantartást igényelnek, és könnyű is őket használni, nem véletlenül olyan népszerűek.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!