Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Svájcba menekítette vagyona egy részét a Spar Orbánék elől – itt a kormány válasza

Svájcba menekítette vagyona egy részét a Spar Orbánék elől – itt a kormány válasza
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc, mert attól tartanak, hogy Orbán Viktor oligarchái rátennék a kezüket a cégre – értesült az Economx.

A Spar Austria ugyanis azt állítja, Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól:

„engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba”.

Már Ausztriából irányítják a Spar üzleteket

Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát – fogalmazott nyilatkozatában Hans Reisch, a Spar-csoport feje. Egy osztrák pedig lapnak úgy magyarázta el a kisajátítás elleni védekezésül tett lépéseiket, hogy miután két részre osztották a magyar üzletágat, a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését Svájcba telepítették át.

Eszközeiket és ingatlanjaikat svájci leányvállalatuknak, az Aspiag Management AG-nak adták át,

„mert tudjuk, hogy Orbán nem akar bejutni Svájcba, és meg akartuk nehezíteni a hozzáférését a magyar üzletekhez”

– fogalmazott Hans Reisch.

A Telex Reischnek a Pressének adott interjújából idézi. Eszerint a vállalat nem akarja elhagyni Magyarországot, de teljesen értetlenül állnak az előtt, „hogy egy olyan céggel, amely valójában az ország érdekében működik, így bánjanak”.

A magyar kormány hallgat

A Telex kérdéseket küldött a kormánynak, hogy tisztázzák, valóban elhangzott-e részükről utalás állami tulajdonszerzésre a Sparban. Arról is érdeklődtek, mi a kormány álláspontja a Spar anyavállalatának az Európai Bizottsághoz intézett különadók miatti panaszáról.

A magyar kormány a tulajdonszerzéssel kapcsolatos kérdésre nem válaszolt, csupán ennyit írtak a lap megkeresésére: „A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

* * *

Frissítés (04.11.):

Újságírói etikából is kioktatta lapunkat Orbán Viktor ügyvédje, miután a sajtó tájékoztató funkcióját ellátva nem átalltunk beszámolni egy közérdeklődésre számot tartó kijelentésről: Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatójának osztrák sajtóban tett nyilatkozatáról.

Orbán, aki ritkán kér helyreigazítást az őt érintő megszólalások miatt, most mégis fontosnak érezte, azt üzente: Hans Reisch állításával ellentétben ő nem kérte az osztrák kereskedelmi multitól, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar Sparba.

A helyreigazítás szövege az alábbi:

Portálunk 2024. március 17. napján közzétett, Svájcba menekítette vagyona egy részét a Spar Orbánék elől – itt a kormány válasza című cikkében valótlan tényt híreszteltünk akkor, amikor Hans K. Reisch azon állítását közöltük, miszerint Orbán Viktor kérte Hans K. Reisch Urat arra, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a Spar magyar leányvállalatába. Ezzel szemben a valóság az, hogy Orbán Viktor nem kérte sem Hans K. Reisch-től, sem a Spar kereskedelmi multi bármely tulajdonosától, képviselőjétől és munkavállalójától azt, hogy engedje meg rokonának, hogy befektessenek a Spar magyar leányvállalatába.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten