Baleset

Kiderült, mi okozhatta a délelőtti vonatbalesetet Adácsnál

Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Belföld

Esőben, arany színű ollóval nyiszálva adtak át egy utat a fideszesek Mosonmagyaróváron

A vízhatlan lepedők különféle típusai

A vízhatlan lepedők különféle típusai

A vízhatlan lepedők nagy segítséget jelentenek a betegápolás során, természetesen jó szolgálatot tesznek a kisgyermekes családokban is, hiszen általuk egyszerűen tisztán tarthatók a matracok, fekhelyek.

Mi alapján különböztethetők meg?

A vízhatlan lepedő igen hasznos, főként ha otthon gondoskodunk egy szerettünkről, azonban a bőséges kínálatban nem könnyű eligazodni. Az alábbiakban bemutatjuk a főbb típusait, melyek beszerezhetők az Értéksziget webáruházból.

Önmagában a vízhatlan lepedő kifejezés egy tágabb értelmezésben utal arra, hogy egy efféle termék nem engedi át a nedvességet, azonban méret, kialakítás és anyag tekintetében különböző típusok érhetők el.

Alapanyag szerint választhatunk PVC, pamut- és impregnált frottírlepedőt. A legelsőt szokás műanyag lepedőként emlegetni, melyek között elérhetők ftalátmentes, bőrbarát változatok, amelyek öko-teszttel is rendelkezhetnek, jellemzően lágyak, kellemes érzetűek.

Amiért oly népszerűek, hogy nem zörögnek, illetve puha tapintásúak. Teljes mértékben meggátolják a nedvesség átjutását, azonban nem szellőznek optimálisan. Ezeket a típusokat a hagyományos lepedő alá helyezik.

A vízhatlan pamutlepedő előnye, hogy kellőképpen lélegzik, vízzáró és nedvszívó, ez a változat tulajdonképpen az elsődlegesen választott, gyermekek esetében. Ami szintén mellette szól, hogy kétrétegű, vagyis a felső pamut, míg az ágy oldali rétege poliuretán, amely 100%-ban vízzáró. Mivel optimálisan légáteresztő, így ideális kókuszmatracokhoz is.

Az impregnált frottírt általában inkontinenciával küzdők választják, ebből a típusból elérhető körgumis, gumifüles rögzítésű, valamint haránt is. Lágysága, kellemes tapintása mellett előnye, hogy nyáron hűs, télen pedig meleg érzetű. Komfort tekintetében utánozhatatlan. Antiallergén (100% pamut frottír) alapanyaggal rendelkezik, amely kiváló nedvszívó képességű, filmrétege pedig vízhatlan felületet ad a terméknek.

Milyen az ideális vízhatlan lepedő?

A legfontosabb, hogy légáteresztő anyagból készüljön, így komfortosabb, valamint mérsékli a felfekvések kockázatát is. Az ideális nem gyűrődik, ezáltal könnyebbé válik az ágyazás. Egyszerűen rögzíthető a matrac széléhez. Strapabíró, masszív, és nem deformálódik az anyag. Továbbá lényeges kritérium, hogy mosható, fertőtleníthető és többször újrahasználható legyen.

Természetesen a választás során mindig vegyük figyelembe a gondozott egyéni igényeit, illetve az egészségügyi állapotát.

Harántlepedő vagy matracvédő?

Előbbi nem fedi be az ágy teljes felületét, csupán a kritikusabb szakaszt, a derék környéki részt, ideális opció, ha csupán diszkrétebb megoldásra vágyunk, és az enyhébb szivárgást szeretnénk hatékonyan “felfogni”. Javasolt szülést követően, menstruáció, enyhe inkontinencia esetén.

Választhatunk szárnyas betegalátétet is, amely még stabilabban rögzíthető, ha pedig a teljes matrac megóvása a cél, a matracvédő huzatok jelenthetik a legjobb megoldást.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!