Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

264 millió forint közpénzbe került Szijjártó három repülőútja tavaly egy luxusgéppel

Más egy élet alatt sem keres 264 milliót, neki csak repülésre három alkalomból elmegy ennyi.

Szijjártó Péter indul a luxusrepülőre 2023 szeptemberében.
Szijjártó Péter indul a luxusrepülőre 2023 szeptemberében. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

264 millió forintba került az adófizetőknek Szijjártó Péter külügyminiszter három tavalyi, külföldi útja, amit egy holland luxusrepülővel bírt csak megtenni – derítette ki az Átlátszó.

A PH-AJX lajstromjelű gép ugyanolyan Falcon 7X típusú, mint amilyenből a Honvédségnek is van kettő, emez viszont sokkal magasabb felszereltségű luxusjet, egészen pontosan ilyen:

  • Szijjártó először 2023. július 17-én használta a külügy által az OTP Travel Kft.-n keresztül kibérelt gépet: Budapestről New Yorkba, és vissza utazott vele, potom 95,6 millió forintért.
  • Másodszor egy Budapest-Brüsszel-Budapest útra használta 2023. július 20-án, 31,9 millió forintért (Brüsszelbe is nyilván „nagyon ritkán” járnak polgári gépek – a szerk.).
  • 2023. szeptember 18-22. között pedig az ENSZ-be utazott a külügyér, ez az újabb Budapest-New York-Budapest kiruccanás már 136,8 millió forint közpénzt vitt el.

Mindezt tetézi, hogy Szijjártó szeptemberi útja során – míg a luxusgép a magyar politikusra várt New Yorkban, hogy hazahozza –, egy másik bérelt géppel Austinba és Houstonban utazott, ami plusz még 40,9 millió forinttal terhelte meg az államkasszát.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Szijjártó szeret repkedni: 2023-ban saját bevallása szerint 829 órát és több mint félmillió kilométert tett meg ezzel a puritán közlekedési formával.

Kapcsolódó friss hírek