Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Nem állt fel a Fidesz-frakció Navalnij emlékére, mert Orbán szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet”

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője felszólalásának elején arra kérte az Országgyűlést a tavaszi ülésszak első napján, hogy emlékezzen meg a nemrég börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról egy perces néma felállással, ha már a kormány ezt nem érezte felelősségének, ellentétben minden más EU-s kormánnyal.

Felszólításának a kormány, a kormánypárti frakciók, valamint a Mi Hazánk képviselőcsoportjának tagjai nem tettek eleget. Erre reagálva Tordai Bence közölte: szégyen, hogy a Fidesz-KDNP frakciónak „Putyin zsoldjában állva” nem sikerült kifejeznie a tiszteletét.

Reakcióm Orbán Viktor napirend előtti felszólalására – élőben a parlamentből

Reakcióm Orbán Viktor napirend előtti felszólalására – élőben a parlamentből

Posted by Tordai Bence on Monday, February 26, 2024

Orbán Viktor viszonválaszában üdvözölte, hogy a kormánypárti frakciók megőrizték a hidegvérüket és nem álltak fel a Párbeszéd képviselőjének, Tordai Bencének a felszólítására, hogy így hajtsanak fejet az elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

„Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet, aki a grúz-orosz háború idején patkánynak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl”

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, Navalnij „egyébként pedig nyugodjon békében”.

Az orosz ellenzéki politikus patkányozós kijelentése a 2008-as orosz-grúz háború idejére tehető – emlékeztetett a Magyar Hang. Navalnij ekkor egy orosz szójátékkal a „grizuni”, azaz a rágcsáló kifejezéssel utalt rájuk, az orosz nyelvben ugyanis a grúzokat „gruzin”-nak mondják.

Navalnij 2023-ban bocsánatot kért a grúzoktól, elismerte, hogy hibázott, mert nem értette rendesen a grúz politikát. Azt is állította, hogy hirtelen felindulásból ragadtatta el magát, mert egy barátja életét vesztette egy grúziai bombatámadásban.

Kapcsolódó friss hírek