Közlekedés

Megbénul holnaptól Budapest, kezdődik Orbán háromnapos hazaárulás-expója

Belföld

Meghátrált a PedoFidesz: mégsem támogatják, hogy lehessen gyerekekkel erőszakoskodni a gyónási titokban bízva

Bulvár

L.L. Junior megint büszkén posztolt a gyorshajtásáról

Színezd át a falakat, és varázsold újjá az otthonod!

Időnként mindannyiunkkal megtörténhet, hogy úgy érezzük, itt az ideje egy kicsit felfrissíteni, újjá varázsolni az otthonunkat. Erre pedig remek megoldást kínál a fal átfestése egy általunk választott színre.

festes

A falakon megjelenő színek nagymértékben meghatározzák a hangulatunkat, közérzetünket, éppen ezért érdemes gondosan megválasztani őket. És persze, fontos, hogy a festékek minőségét is szem előtt tartsuk, elvégre hosszú távon is tartós végeredményt csak azokkal fogunk tudni elérni.

Ne aggódjunk, ha még nem szereztük be a munkához szükséges alapanyagokat, hiszen a Bíborfesték Üzletház webshopjában ezt könnyen megtehetjük. Ott is megtalálhatóak a Héra Prémium márkájú festékek, amik garantáltan nem okoznak számunkra csalódást.

Hogyan álljunk neki a munkának?

A munkát minden esetben a takarófólia leterítésével kell kezdeni. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ezáltal meg tudjuk óvni a padlót, illetve a környező bútorokat, egyéb tárgyakat attól, hogy bekoszolódjanak. Letakarás előtt a bútorokat célszerű kivinni a szobából, vagy ha ez nem lehetséges, akkor összetolni a közepére, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni a fal közelében.

Ha úgy látjuk, hogy a régi festékréteget elkezdte “ledobni” a fal, akkor célszerű leszedni azokat, ha ugyanis ráfestünk, akkor a festék nem fog megfelelően tapadni. Miután a régi festéket eltávolítottuk, vizsgáljuk át a falat. Ha szükségét látjuk, akkor gletteljük le, majd jöhet az alapozás, végül a festés. Amennyiben a régi festékréteg jó állapotban van, és elég stabilan tapad, akkor rá lehet festeni.

A színek hatással vannak a hangulatunkra

A falak átfestése kapcsán van egy fontos kérdés, amit meg kell válaszolnunk, ez pedig nem más, mint az, hogy milyen színű festéket válasszunk? Sokan előszeretettel alapoznak az éppen aktuális trendekre, és azoknak megfelelően választják ki a következő falszínt.

Érdemes azonban számításba venni azt is, hogy az adott színnek milyen hatása van. Ha például nyugodt, harmonikus hangulatot szeretnénk teremteni, akkor a világosabb, kissé “fakóbb”, pasztell színek között érdemes keresgélnünk. Ha energikusabb hatást kívánunk elérni, akkor lehetünk merészebbek, és választhatunk egy-egy élénkebb árnyalatot is.

Sötét vagy világos színek mellett döntsünk?

A színeknek van egy különleges tulajdonságuk: könnyen becsapják a szemünket. A sötétebb árnyalatokat a szemünk úgy érzékeli, mintha közelebb lennének, így azok általában optikailag kicsinyítik a tereket. Ezzel szemben a világosabb színek, mivel azok távolabbinak tűnnek, nagyítják őket.

A falak átfestése nem nagy ördöngösség, ha van egy kis kézügyességünk, na meg persze, birtokunkban vannak a munkavégzéshez szükséges, jó minőségű eszközök, alapanyagok.

Csak arra kell ügyelnünk, hogy a megfelelő színekre essen a választásunk, hiszen azok éveken keresztül – vagy míg a falakon lesznek – hatni fognak ránk. Ne siessük el a döntést, gondoljuk át a fentebb említett szempontokat, és válasszunk az igényeinknek megfelelően!

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!