Baleset

Kiderült, mi okozhatta a délelőtti vonatbalesetet Adácsnál

Bulvár

47 évesen elhunyt a magyar testépítés legendás alakja

Bűnügy

Beleáll a Fidesz: támogatják, hogy lehessen gyerekekkel erőszakoskodni anélkül, hogy tartani kelljen a gyónáskori kitudódástól

Miért terjed gyorsan a vérszívó poloska?

Ágyi poloska (Cimex lectularius).
Ágyi poloska (Cimex lectularius).

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) probléma globálisan egyre súlyosabbá válik és a szakértők számára is hatalmas kihívást jelent a rovar gyors terjedésének megállítása. Azok, akik találkoztak már velük, tudják mennyi kellemetlenséggel jár jelenlétük. Az alábbiakban feltárjuk milyen tényezők játszanak szerepet ebben a folyamatban és miért fontos azonnal cselekedni az ágyi poloska irtását illetően.

A poloska szó hallatán nem feltétlenül a vérrel táplálkozó faj jut eszünkbe. Magyarországon több poloskafaj is megtalálható, köztük az apró ágyi poloska is. Az eredetileg a Közel-Keletről származó rovar mára már világszerte megtalálható. Élősködő életmódja során jellemzően a madarak és az emberek vérével táplálkozik, az esetek többségében az éjszaka folyamán. Sajnos az emberek által létesített lakókörnyezetek tökéletes élőhelynek bizonyulnak számukra, mivel minden olyan tényező adott, ami szükséges fennmaradásukhoz.

Nézzük miről ismerhető fel a rovar:

  • Az ágyi poloska körülbelül 5-7 mm hosszú, lapos, ovális alakú élőlény. Megjelenése kora és táplálkozása függvényében változik.
  • Színük barna, vagy vöröses-barna, mely szintén életkorától és jóllakottságától függ.
  • Testük oldalról nézve lapos, vékony, amely lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén rejtőzhessenek szűk résekben.
  • Szárnyakkal nem rendelkezik, a lábain lévő tapadókorongokkal nagyon ügyesen mozog.
  • Fején található csápjai hosszúak, melyek környezetük érzékelésében és a táplálék megtalálásában segíti őket.

Nagy reprodukciós potenciál

Az ágyi poloskák rendkívül nagy szaporodási potenciállal bírnak. A nőstények élethossza körülbelül fél – másfél év és ez idő alatt naponta 2-3 petét rak le. Ez több száz utódot jelent egyetlen nőstény esetén. A lárvák a hőmérséklettől függően 7-28 nap alatt kelnek ki és öt vedlés után válnak ivaréretté. Az egy pártól származó ivadékok száma elérheti akár a négyezres számot is.

A lárvák kikelése és az újabb generációk kialakulása gyorsan megtörténik, lehetővé téve ezzel a rövid idő alatti nagy számban való megjelenésüket.

Ideális lakókörnyezet és klímaváltozás

Az emberek által létrehozott lakókörnyezetek ideális életteret biztosítanak az ágyi poloskák számára. A sűrűn lakott, fűtött társasházaknál optimálisabb környezet nem is létezhet fennmaradásukhoz. A lakások mikroklímája különösen kedvez szaporodásuknak, ezért vált a városi emberek hírhedt vérszívójává.

Az ágyi poloskák érzékenyek a hőmérséklet változásaira. Például a melegebb időjárás hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább maradjanak aktívak és lerövidíti fejlődési ciklusukat. Emellett az enyhébb telek is kedvezőbbek fennmaradásukhoz.

A klímaváltozásnak számos hatása van a környezetre, melyek befolyásolják az élőlények, köztük az ágyi poloskák viselkedését és terjedését is. Bár ezeknek a rovaroknak specifikus klímaváltozásokra adott válaszai még nem teljesen ismertek, az ésszerűségre hagyatkozva ez nem kérdéses.

A klímaváltozás miatt bekövetkezett éghajlati zónaváltozások is befolyásolhatják az ágyi poloskák terjedését. Azok a területek, melyek korábban hidegebbek voltak és kevésbé voltak alkalmasak számukra, most kedvezőbb környezetet biztosítanak túlélésükhöz és szaporodásukhoz.

Kiváló rejtőzködési készség

Az ágyi poloska egyik ösztöne a fénytől való irtózás, ezért rejtőzködő életmódot folytat. Kerüli a huzatot és a zajt, a levegő páratartalmára nem igazán érzékeny a szélsőségektől eltekintve. Olyan hasadékokban húzza meg magát, ahol háta és hasa egyaránt érintkezik a felülettel. Rejtekhelyéről csak táplálkozás céljából távozik, azt pedig csak akkor teszi, ha a tápcsatornája teljesen kiürült.

A leírtak alapján nyilvánossá válik, hogy miért olyan nehéz beazonosítani egy kezdetleges ágyi poloska fertőzést. Mivel nappal nem mutatkoznak és éjjel is csak akkor jönnek elő, ha éhesek, ezért sok esetben csak akkor vesszük észre a rájuk utaló jeleket, amikor már elszaporodtak. Mindez megnehezíti beazonosításukat és az ellenük való fellépést.

Az ágyi poloska könnyedén „utazik”

Terjedése alapvetően aktív és passzív módon történik. Az emberek viselkedése, a környezeti tényezők és egyéb feltételek is közrejátszanak ebben a folyamatban.

Aktív terjedés

A rovart természete egy helyhez köti, de táplálékforrás hiányában elhagyja helyét. Nem az aktív forma jellemző terjedésére, de a társasházi vezetékek, csövek mentén megtalálja a módját annak, hogy a számára megfelelő helyre költözzön. Függőleges irányba ügyesebben mászik, ezért jellemzően felfelé vagy lefelé indul útnak.

Passzív terjedés

Ez az a terjedési forma, ami az esetek döntő többségében előfordul. Rengeteg módja van behurcolásának, pontokba szedve ezek a következők lehetnek:

  • Utazás során szállodákban, vendégházakban gyakran előfordulnak a magas vendégéjszakák száma miatt.
  • Tömegközlekedési eszközökön, közösségi intézményekben és minden olyan helyen „összeszedhető”, ahol az emberek rendszeresen cserélődnek és/vagy huzamosabb időt töltenek.
  • Használt bútorokban, ruházatban is megbújnak és hosszabb ideig is kibírják élelem nélkül.
  • Emeletes házaknál előfordulhat, hogy az erkélyről úgymond lerázzák a rovart az alattuk lakóhoz.
  • Vendégségben vagy vendégek fogadása során a ruházattal könnyedén átvihetők egyik lakásból a másikba.

Terjedésük megállításának domináns módja a szakszerűen kivitelezett kezelés. Az ágyi poloska irtása nem vehető félvállról, illetve nem megoldható házi praktikákkal. Minden esetben javasolt szakember felkeresése a fertőzés minél hamarabbi megszüntetése érdekében.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!