Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Most érkezett: eljárást indít Orbánék ellen az Európai Bizottság

Orbán Viktor kormányfő érkezik a közmédia óbudai székházához, ahol interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című propagandaműsorában 2023. január 13-án.
Orbán Viktor kormányfő érkezik a közmédia óbudai székházához, ahol interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című propagandaműsorában 2023. január 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság az uniós jog megsértése miatt – írja a Telex a testület szerdai közleménye nyomán, mely azután született, hogy értékelték a nemzeti szuverenitás védelméről szóló, decemberben elfogadott törvényt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között:

  • az uniós demokratikus értékeket;
  • a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát;
  • az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot (például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget);
  • a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket;
  • valamint számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt.

A kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a felszólító levélre.

Ha nem orvosolja az Európai Bizottság kifogásait, a testület úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld. Az eljárás vége per, majd pénzbírság lehet – olvasható a Telex cikkében.

Ismert, az Orbán-kormány a „szuverenitásvédelmi” törvénnyel igyekszik leszámolni a még talpon maradt kritikusaival, szerintük ugyanis aki szót emel valami ellen a NER-ben, az „Magyarország szuverenitását” veszélyezteti, ilyen módon pedig bárkit megfélemlíthetnek, meghurcolhatnak, akit veszélyesnek tartanak a hatalmukra.

Kapcsolódó friss hírek