Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Ungváron tárgyalt a legruszkibb magyar: Szijjártó szerint történtek biztató lépések

De sajnos annyira megsértette Ukrajna Magyarországot, hogy hosszú még az út a bizalom helyreállításáig.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j4) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én. Mellette Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (j2).
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j4) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én. Mellette Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára (j2). Fotó: MTI/KKM

Történtek biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása felé Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség, amire hazánk készen áll – közölte Szijjártó Péter hétfőn Ungváron.

A Putyin-párti magyarországi ügynök/külügyminiszter a tárca közleménye szerint arról magyarázott az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával és a kijevi elnöki hivatalt vezető Andrij Jermakkal folytatott tárgyalását követően, hogy

a kárpátaljai magyarság jogait 2015-öt követően folyamatosan csorbították, ez az oka annak, hogy a kétoldalú kapcsolatok az utóbbi években nem a jó viszonyról, hanem a nyitott kérdésekről szóltak!

Üdvözölte, hogy az ukrán parlament által tavaly decemberben elfogadott törvény „ezt a negatív spirált kétségtelenül megállította”, ugyanakkor újfent leszögezte, hogy a kormánynak az az elvárása, hogy a kárpátaljai magyarok visszakapják a 2015-ben meglévő jogaikat.

„Szeretném itt és most aláhúzni, hogy Magyarország nem kér extrát, nem kérünk többet, mint ami már volt. Azt kérjük, hogy a kárpátaljai magyar nemzeti közösség azokat a jogokat kapja vissza, amelyekkel 2015-ben már rendelkezett” – találta meg az indokát annak, hogy a magyar kormány miért cselekszik folyamatosan Oroszország érdekei szerint az Európai Unióban.

Szijjártó Péter úgy tudja, hogy az elmúlt két évben hazánk álláspontja végig következetes és világos volt. „Mi kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. A háborút elítéljük, és azt szeretnénk, hogyha a szomszédunkban minél előbb béke lenne” – magyarázta.

Kapcsolódó friss hírek