Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Kétségbeejtő számok érkeztek: ezt sem teszik ki az ablakba Orbánék

Tovább zuhant az építőipar, a bizonytalanul érkező (ellopható) EU-s pénzek nélkül senki nem akar építeni semmit.

Orbán Viktor a Puskás Aréna építkezésén 2018. júniusában.
Orbán Viktor a Puskás Aréna építkezésén 2018. júniusában. Fotó: Facebook/Puskás Aréna

Tovább zuhant a magyar építőipar, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 12,8, az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent tavaly novemberben az építőipari termelés volumene – vallotta be az állami Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Mint írták, az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 2,5 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal esett vissza.

A megkötött új szerződések volumene bár 60,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 186 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés oka ugyanakkor csak egy, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagyértékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 21,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 25,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Összességében a múlt év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés volumene 5,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest

– írta a KSH.

Kapcsolódó friss hírek